Nemzetközi botrány: Dominikáról irányított mindent az emberek százait lehúzó magyar szélhámos


Megszólalt T. Alex egyik asszisztense, akinek fogalma sem volt, milyen bűncselekmények állnak munkája hátterében.Mint ahogy azt a Blikk is megírta, a Dominikai Köztársaságban fogták el azt a férfit, aki hét év alatt mintegy 500 sértettnek 1,2 milliárd forint kárt okozott albérletes és ingatlaneladásos csalásokkal, valamint bankszámlák megcsapolásával.A férfi éveken át a Karib-térségből irányított egy bűnszervezetet úgy, hogy annak végrehajtói sok esetben azt sem tudták, miben vesznek részt. A hvg.hu most felkutatott egy ilyen asszisztenst, aki maga is áldozata az ügynek.

A munkakeresőnek egy bizonyos Szántó Balázs írt levelet, aki az iromány szerint éppen Belgiumban tartózkodik és csak három hét múlva megy vissza Magyarországra, ezért őt kizárólag Viberen lehet elérni. A levélben megbeszélték a juttatásokat is, az érintett asszisztens a 3 hónapos próbaidő alatt nettó 200 ezer forintot, 50 ezer forint értékű cafeteriajegyet, korlátlanul használható céges mobiltelefont és BKV-bérletet ígért, a próbaidő lejárta után pedig 250 ezerre emelték volna a fizetését.

A férfi azt mondta neki, hogy egy ingatlanhasznosító cég vezetője, és olyan munkatársat keres, aki ingatlanos ügyletekben segít. A titokzatos Szántó Balázs azonban feltehetőleg nem T. Alex lehetett, hanem az egyik közvetlen bizalmi embere.

"Nagyon lehengerlő, viszont érzed rajta, hogy tanulatlan, iskolázatlan" – jellemezte a férfit a megszólaló asszisztens, akivel 2016 októberében beszélt telefonon.

A telefonbeszélgetés után a munkavállaló kitöltötte a szükséges dokumentumokat, majd a férfi átküldte neki egy belvárosi, V. kerületi lakás címét. Azt mondta, hogy hárman érdeklődnek a kiadó ingatlan iránt, majd a 70 négyzetméteres lakást 150 ezer forintért egy kazahsztáni pár vette ki. A lakás bérléséért két havi kauciót kértek, a főnök pedig igencsak erősködött, hogy mihamarabb vegye ki a pár az otthont.

A pár odaadta az asszisztensnek a 300 ezer forintot, ő pedig az utasításnak megfelelően egy bankból elutalta a pénzt egy szintén előre megadott számlaszámra. Mindezek után a munkavállalónak találkoznia kellett volna egy ügyvéddel, akivel még beszélt is telefonon, de később az ügyvéd és a titokzatos főnök is eltűnt.

A lakást kivevő külföldiek ekkor már aggodalmukat fejezték ki, ugyanis nem kaptak kulcsot és azt sem tudták, hogy egyáltalán mikor költözhetnek be az ingatlanba, annak ellenére, hogy kifizették az összeget.

Az asszisztensnek ekkor esett le, hogy valami nincs rendben, ezért a kerületi rendőrkapitánysághoz fordultak, majd a rendőrségi portán kiderült: rajtuk kívül mások is feljelentést tettek ugyanannak a belvárosi lakásnak az ügyében.

A cég, amelynek nevében a csaló fellépett és Szántó Balázs is léteztek; a gyanúsítottak a bűncselekmények során 21 közjegyző és hat ügyvéd nevével éltek vissza, és 101 lakást hirdettek meg jogosulatlanul.

A nyomozók az üggyel kapcsolatban 935 főt hallgattak ki tanúként, 477 asszisztenst azonosítottak. A nyomozók 13 megyében és Budapesten 114 ingatlanban, a Dominikai Köztársaságban két ingatlanban hajtottak végre kutatás.

A csalássorozat ügyében számos feljelentés és eljárás indult a fővárosban és vidéken is, majd a bűncselekmény módszereiben mutatkozó hasonlóság és összefüggések alapján 2019 januárban a BRFK nyomozócsoportot hozott létre a csalássorozat felderítésére. A nyomozók az elkövetők digitális lábnyoma alapján mozaikként tették össze az egészen Dominikáig nyúló ügy részleteit, és sorra azonosították a szervezet tagjait. Bár a tagok ügyleteikhez és kommunikációjukhoz titkosított VPN kapcsolatot és különböző csevegőalkalmazásokat használtak, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya két év leforgása 130 embert hallgatott ki gyanúsítottként és 487 olyan bűncselekményt tárt fel, melyek elkövetésének megszervezésével T. Alex gyanúsítható – írja a police.hu.Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Orosz diszkontlánc jöhet Magyarországra