Újabb botrány: Versenyeztetni akarják a kórházakat


Így akarják megoldani a problémákat.

Mérnek, vágnak, de legfőképp szakítanának a szokásjogra épített intézményműködtetéssel – ígérte Takács Péter egészségügyi államtitkár a Magyar Kórházszövetség finanszírozásról szóló szerdai konferenciáján.

A rendezvényt azért szervezték, hogy a kormány egészségügyi vezetői meggyőzzék a hallgatóságukat arról, miért lesz nagyon jó a tervezett átalakítás.

Takács Péter szerint miközben az utóbbi években (2018 óta) másfélszeresére nőtt az egészségbiztosítási-alap, mégis maradt az eladósodás, csak a múlt év végén 55 milliárdos konszolidációra volt szükség. Ezt ő elsősorban a rezsiköltségek növekedésének tudta be, mivel az energiaárak 100-150 milliárd forint plusz terhet okoznak a kórházaknak.

Arról is beszélt az államtitkár, hogy a következő három évben a lakossági szükségletekhez igazítják az ellátórendszert. Ennek érdekében olyan ösztönzőket vezetnek be, amelyek érdekeltté teszik a kórházakat az ápolási napok csökkentésében. Itt Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója elmondta, hogy most sokszor feleslegesen fekszenek bent a gyerekek a hozzátartozóval együtt, hogy megkapják az esetért járó finanszirozást.

Takács megígérte: az új finanszírozási modell rugalmas lesz, a cél, hogy hosszú távon fenntartható legyen. Így azt is elemzik, hogy az egyes intézmények körzetében élők milyen szolgáltatásokra tartanak igényt, és melyek azok, amelyekért máshová, távolabbra utaznak.

Az államtitkár szerint az a hosszú távú céljuk, hogy

az intézmények harcoljanak meg a betegért,

ezért a finanszírozást néhány éven belül a pácienshez kötik, azaz oda megy majd a pénz, ahol őt ellátják.

Cél az is, hogy korrigálják a korábbi „osztogatások” által okozott területi és szakmai egyenlőtlenséget a finanszírozásban.

(via Népszava)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....