thepost / Magyarország / Budapest / 2019.10.14
THE POST
           
14
Kétszázmillió euró: enynibe került, hogy Bécsbe száműzték a CEU-t
Ez is érdekelhet:
Orbánhoz jön Erdogán baráti látogatásra - szégyent hoz hazánkra a találkozó
Farkas Flórián is csúnyán kikapott - talán visszamegy tanítani az Eötvös Loránd Tudományegyetemre?
Óriási baleset: két munkás sérült meg a Hankook-gyárban


A menzán van csirkepaprikás, a CEU élete viszont örökre megváltozott: 300 hallgatójuk idén már Bécsben kezdi a tanévet. A tanárok és a könyvtári könyvek számára egy évig az ingázás veszi át a főszerepet, jövőre viszont már nemcsak a hallgatók, hanem ők is Ausztriában folytatják. Az egyetem rektora szerint, ami velük történt nem esetleges, hanem egy egypártrendszer megszilárdulásához vezető lépés, de nem adják fel és a Nádor utca sem marad üres.

Budapest belvárosa helyett Bécs tizedik kerülete, műemléképület helyett egykori bankszékház – szembetűnő lesz a változás azoknak a CEU-s diákoknak, akik már jártak a Nádor utcában, az idei évtől viszont már az osztrák fővárosban kezdik el tanulmányaikat. Az új épület ironikus módon a Favoriten negyedben található – ez az a kerület, ahol Lázár János halk zongoraszó mellett azzal riogatta a magyarokat, hogy nem hallani német szót, és már az iskolákban sincsenek „fehér osztrák gyerekek”.

A CEU új diákjai ezt könnyen ellenőrizhetik majd, és még az utcára sem kell kimenniük. A csupa üveg épület előadótermeiből, aulájából, sőt még a kávézójából is egyenesen az utcára lehet látni, bár a bevándorlók helyett sokkal jellemzőbb látvány a Quellenstrassén futó piros villamos. Az látszik, hogy az épület belsejét igyekeztek barátságossá tenni, a bejárat melletti falon például CEU-s diákokat ábrázoló plakátok fogadják a látogatókat, de ez sem igazán ellensúlyozza a szürke szőnyegeket, és a fehér falakat. A diákokat látszólag nem zavarja a kissé komor hangulat, sokan üldögélnek a kávézóban, amelynek ugyanaz az üzemeltetője, mint Budapesten, a menüben pedig csirkepaprikás is található (hét euróért, azaz 2300 forintért).

Túl sok idő persze nem volt rá, hogy egyetemmé alakítsák a Bawag bank egykori épületét: a CEU idén márciusban jelentette be az új helyszínt, az építkezést májusban kezdték, októbertől pedig már a hallgatókat is fogadták. A CEU jelenleg három szintet foglal el 12 ezer négyzetméteren, de jövőre a tervek szerint további 8000 négyzetméteren terjeszkednek majd, ugyanebben az épületben, ahol ma már irodák, teljes kapacitással működő könyvtár és természetesen előadások is vannak.

Nem önszántukból jöttek

A helyszínen tartott nemzetközi sajtótájékoztatón az is kiderült: bár jövőre már minden diák ide fog járni, az egyetem ragaszkodik Budapesthez, és az ottani kampuszát sem adja fel.

„A CEU nem önszántából jött el Magyarországról, hanem kiűzték onnan. Nekünk azonban nem szerepel a terveink között, hogy megadjuk magunkat Orbánnak és a kormányának. Továbbra is kiállunk a szabad gondolkodás mellett Budapesten. Ami velünk történt nem esetleges, hanem egy egypártrendszer megszilárdulásához vezető lépés, ami az Európai Unióban történt. Ez minden uniós politikus és polgár számára aggasztó kell, hogy legyen” – mondta Michael Ignatieff.

A rektor szerint az Orbán-kormány lépésének csak egy pozitív eredménye volt, hogy most Ausztriában lehetnek, ahol tárt karokkal fogadták őket.

Az idei tanév átmeneti időszak, és nemcsak az egyetem vezetését, hanem a tanárokat és a diákokat is nehézségek elé állítja. Az intézménynek jelenleg összesen 1300 hallgatója van, ebből most háromszázan kezdték meg tanulmányaikat a bécsi kampuszon. Nekik szerencsére nem kell ingázniuk, egy – vagy két – szemeszterre érkeztek, a tanév elején az egyetem még abban is segített, hogy buszokkal szállította őket Bécsbe, ahol ugyanúgy kollégiumban, vagy saját albérletben laknak, ahogy a magyar fővárosban tették volna.

Sokkal nehezebb a dolga a tanároknak, ők idén ingáznak a két főváros között, jellemzően két-három napra jönnek. A következő évtől viszont a többségük már ide is költözik, már ha magukkal tudják hozni a családjaikat.

Az átmeneti év olyan nehézségeket is hozott, amelyekkel valószínűleg kevés egyetem találkozik: ha például Bécsben valaki olyan könyvet akar kikölcsönözni, ami Budapesten van, azt hetente többször busszal szállítják a két város között. Ezenkívül az is megoldható, hogy a hallgatók skype-on kapcsolódjanak be az órákba, ehhez több termet LED-fallal szereltek fe

l.

A kényelem és modernitás ellenére sokaknak a mai napig összeszorul a szíve, ha a hátrahagyott budapesti épületre gondol, és nincs ezzel máshogy az egyetem vezetése sem.

„A költözés nem a mi választásunk volt, egy autoriter rendszer kényszerített rá minket. Orbán Viktor azonban nem űzhet el minket véglegesen, a törvényeket betartva továbbra is működni fogunk Budapesten” – mondta a rektor.

Azon egyelőre még gondolkoznak, hogy a jövőben hogyan tudják hasznosítani a budapesti épületeket, az OSA archívumon kívül remélik, hogy több kutatóközpontjuk is a magyar fővárosban működhet tovább, valamint rendezvényeket is terveznek majd tartani a Nádor utcában.

Azt az egyetem vezetése viszont már most leszögezte, hogy egy esetleges kormányváltás miatt sem fognak visszaköltözni.

„Most, hogy már itt vagyunk, maradunk, máshogy nem létezhet egy egyetem” – tette hozzá.

Költözés költözés hátán

Egyetlen dolog valószínűleg még változni fog, méghozzá a jelenlegi helyszín. A mostani épületet hat évre bérelték, utána reményeik szerint állandó helyre, a már korábban is emlegetett Otto Wagner-kórház épületeibe teszi át a székhelyét.

Erről jelenleg is tárgyalnak a bécsi városvezetéssel, amelynek fontos kitétele, hogy az új helyet csak egyetemi és kulturális célokra használhatják, és nyitva kell lennie a nagyközönség előtt is. Mivel a leendő helyszín történelmi jelentőségű, annak felújítása és átalakítása jelentős anyagi erőforrást kíván majd az egyetemtől. Ráadásul az osztrák állam a törvények szerint nem finanszíroz magánegyetemeket, ezért erre a pénzt a CEU-nak kell előteremtenie.

Márpedig anyagilag már a mostani költözés is nagyon megterhelő volt, Michael Ignatieff becslése szerint a következő öt évben összesen 200 millió eurót költenek a bécsi működésre.

Még nagyobb kérdés, hogy Budapest mennyit veszített a CEU elköltözésével, amit ugyan még nem számoltak ki, de ha figyelembe vesszük, hogy Budapesten 700 embert alkalmaznak és több épületet is bérelnek, akkor valószínűleg sokat.

„Arról nem is beszélve, hogy a Nádor utcai szendvicsezők is biztosan hiányolni fognak minket” – tette hozzá a rektor.

Van, akinek jól jött

Abban az egyetem vezetése már nem reménykedik, hogy a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem közötti megállapodásból bármi is megvalósulna. Ahogy korábban a hvg.hu is megírta, bár az ötletet Manfred Weber vetette fel budapesti látogatásán, a magyar kormány halogatása miatt valószínűleg nem lesz belőle semmi.

„Manfred Weber azt mondta, hogy a CEU ügyének megoldása az egyik követelménye annak, hogy a Fidesz az Európai Néppártban maradhasson, de egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy betartaná a szavát. A magyar kormány pedig gyakorlatilag elutasította annak a lehetőségét, hogy együttműködhessünk a bajor egyetemmel” – mondta Ignatieff.

A Közép-Európai Egyetem mindenesetre az amerikai és a magyar mellé már megkapta az osztrák akkreditációt is, amelynek az is a feltétele, hogy jövőre BA diplomákat is kiadjanak. Az már most látszik, hogy a költözés nem riasztott el sok diákot, de a jövő kérdése, hogy hány magyar hallgatót veszítenek. Bécsben a mindennapi megélhetés sokkal drágább, mint Magyarországon, és bár ezt magasabb ösztöndíjakkal igyekeznek kompenzálni, egyáltalán nem biztos, hogy ezt mindenki tudja vállalni. A CEU-nak sok magyar hallgató számára ugyanis éppen az volt a vonzereje, hogy budapesti élet mellett szerezhetett amerikai diplomát. A külföldi fiatalok között viszont még olyan is akad, aki örül a döntésnek.

„Én például azután döntöttem el, hogy a CEU-ra felvételizek, hogy kiderült, Bécsbe költöznek” – mondta Kamila, aki Kazahsztánban végezte el az alapképzést, és most elsőéves nemzetközi kapcsolatok szakon. A 22 éves lány később valamelyik nemzetközi szervezetnél szeretne elhelyezkedni, melyek közül nagyon soknak van a központja Bécsben. Így ő még jól is járt a költözéssel, ami viszont az egyetem nagy részéről – és persze Budapestről – már egyáltalán nem mondható el.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Páran költöznek - Az első csapás: Kivizsgálják a várbeli lakásbérleti szerződéseket
Erdogan nyilvánosan mondott köszönetet Magyarországnak a támogatásért
Gyengül a forint: semmit sem ér az ország pénze
Hírhez tartozó kép:
Páran költöznek - Az első csapás: Kivizsgálják a várbeli lakásbérleti szerződéseket
Erdogan nyilvánosan mondott köszönetet Magyarországnak a támogatásért
Erdogan nyilvánosan mondott köszönetet Magyarországnak a támogatásért
Gyengül a forint: semmit sem ér az ország pénze
Orbánhoz jön Erdogán baráti látogatásra - szégyent hoz hazánkra a találkozó
Farkas Flórián is csúnyán kikapott - talán visszamegy tanítani az Eötvös Loránd Tudományegyetemre?
Óriási baleset: két munkás sérült meg a Hankook-gyárban
Mészáros kiváló üzleti érzékkel rendelkezik, de a több milliárdos bukásra Ő sem számított
Orbán bukásától hangos a külföldi sajtó
Judit évekig rettegett férjétől, de hiába kért segítséget
Orbán villámgyorsan elhagyta az országot
Az önkormányzati választás legképtelenebb bakijáról jött hír
Egymásnak engedték a vonatokat Zalaegerszegen
Puzsér ígéri, nemsokára visszatér
Hivatalos: Borkai Zsolt holnap bejelenti, hogy kilép a Fideszből
Puzsér: nem akarok a politikából élni visszatérek a kulturális térbe
Botrány Győrben: egyre többen követelnek újraszámlálást
A sarokban ülve duzzogott Dzsudzsák amiért lecserélték! - kezet fogni sem volt hajlandó
Durva vicc: GPS-t szerelnek Karácsonyra, hogy tudják, hol kell kiásni őt
Bródy János dalban értékelte a választást - Lesz még egyszer szép a világ...
Botrány: Iratokat akarnak eltüntetni a ferencvárosi önkormányzatnál
Mibe szólhat bele Karácsony? Megnéztük, mi tartozik hozzá
Tóth József győzelménél nem volt nagyobb az országban
Újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben az ellenzék
Brutáltrélert kapcsolt le a rendőrség
Vádat emeltek egy vasutas ellen: egymással szemben indított el két vonatot
Mindenki azt találgatja, hogy miért utazott ilyen hirtelen Orbán Azerbajdzsánba
Káosz: Nem működik az OTP rendszere
Rogán Antalról posztolt egy képet a Borkait megbuktató blogger
Ilegális gyorsulókra csaptak le a magyar rendőrök
Válságtanácskozást hívott össze Orbán
Elemzés Schmidt Mária intézetéből: Tarlósnak volt több szimpatizánsa
Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Ahová Orbán elment, ott bukott a Fidesz
Durván beszóltak Orbánnak: Látjátok, feleim, mégsem ti vagytok a nemzet
Megindult a büntetőeljárás a Borkai-ügyben!
Nem várt baj: nagyon gyorsan melegszik a Földközi-tenger térsége
Kósa és a TV2 megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát
Csúnya bukás: milliárdokat bukott a választás után Mészáros Lőrinc
A Fideszből kizárják, mégis polgármester maradhat Borkai
Horvátország: a rendőrség megkezdte Borkai ellen a vizsgálatot
Durván zuhannak Mészáros részvényei: 13 milliárdot bukott egyetlen nap alatt
Deutsch Tamás győzelemről beszél
Orbán ítél: most eldől Borkai sorsa
Kis híjján összeverekedtek a határon túli szavazókkal
Német sajtó: Az ellenzék sikere lényegében Orbán bukása
Az ország nagyon csúnya jelzővel illeti Győrt
Borkai nyert, de még előtte megbuktatta a Fideszt
Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem árulják el az ellenzéket
NVI-elnök: informatikai átállás miatt akadozott a Választás.hu
Szombathelyen is az ellenzék győzött
Győr az ország igazi vesztese
A költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester nyert Méhkeréken!
Magyarország népe nem Orbán Viktor népe
The New York Times: az ellenzék durván elverte Orbánékat
Az ellenzék győzelméről írnak a külföldi lapok
Csuja Imre színpadra állt két nappal a fia halála után
Az emberek köszönték a krumplit a Fidesznek, aztán elmentek az ellenzékre szavazni
Több önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak
Kiesett egy vidámparki játékból egy tízéves kislány
Kósa: a kormánypártoknak tehát kényelmes többsége van
Karácsony Gergely: ez lesz az első dolga főpolgármesterként
Így reagált Karácsony győzelmére Puzsér és Berki
Ezt most besz*ptátok! – Pezsgővel, medencében ünnepel a korábban uzsorázással vádolt polgármester
Borkai Zsolt nyert Győrben 700 szavazattal
Orbán: Magyarország legerősebb pártja továbbra is a Fidesz
Orbán: tudomásul vesszük ami Budapesten történt, az országos többségi győzelmet köszönjük
Orbán: 50% felett végeztünk, de ezt már megszokhattuk
Orbán bejelentése: Budapest vesztett egy polgármestert, én viszont nyertem egy tanácsadót
Tarlós szónoklat: országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni
Borkai botránya vezethetett Tarlós bukásához
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere!
Tarlós csalódott: nem érdemes mesélni
Meglepő adatok Győrből! - Borkait győzelemhez juttathatja a Jobbik lépése
Tarol az ellenzék: a TV2 szerint narancsba borult az ország
Nyilatkozott Tarlós István a bukásról: nagyon meglepő dolgot mondott
Orbán csalódott, nem ünnepel tömeg előtt
A TV2 bemutatta a helyszíneket ahol a Fidesz nyert
Tarlós Pista bácsi gratulált Karácsony Gergelynek
Győrben Borkai vezet: - mutatjuk a megyeszékhelyek jelenlegi eredményeit
Dunaújvárosban mind a tíz választókerületben tarolt az ellenzék
Miskolcon és Hódmezővásárhelyen elbukott a Fidesz
Egy ország üzeni Orbánnak: ciki lett a Fidesz
Kósa: Minden választóval szövetséget kívánunk kötni, azokkal is, akik az ellenzékre szavaztak
Kósa: a mai nap a demokrácia ünnepe
Magyarország jogállam: feljelentés szervezett szavazatvásárlás miatt
Elképesztő videó: Órákon át, folyamatosan hordták a választókat szavazni
Szerelmes mosollyal szavazott Borkai és a felesége! - büszke pár
Hibaüzenet fogadja a látogatókat a választási portálon!
Pécset is bukja a Fidesz!
Orbán bukása: Miskolcon vezet az ellenzék
Hivatalos: megkezdődött a számlálás, 100 ezernél is több új szavazó van!
Mégsem mond nyilvános beszédet Orbán
A rendőrség is kivonult: Órákon át hordták a választókat szavazni Ferencvárosban
Borkai Zsolt feleségével kéz a kézben leadta voksát
Botrányos: Alsószentmártonban plusz 2 órán át tart a szavazás
Borkai még szavazni sem ment el: korábban arról beszélt, hogy mindneki kötelessége elmenni szavazni
Hivatalos: Ferencvárosban hasal a Fidesz - az ellenzékiek voltak aktívabbak
Áder mosolyogva, teljes nyugalomban szavazott
Orbán eldöntötte, hol ünnepelteti magát a választások után
Fidesz: mindössze nyolc választópolgár kapott rossz szavazólapot, közülük három esetében még időben léptek
Lázár eljátszotta az egyszerű nép gyermekét: biciklivel gurult be a szavazókörbe
Bérszavazók és balhé: dulakodássá fajult a plakátrongálás
Hivatalos: csoportosan hoznak és kísérnek be embereket a ferencvárosi szavazókörben
Csoportban hoznak és kísérnek be embereket a szavazókörbe
Hivatalos bejelentést tettek választási csalás miatt
Háború és választások: útját állták a voksturistáknak - a falu fellázadt a kettős állampolgárok ellen
Elképesztő: belenyúlt az egyház a választásba
Segíts egy megosztással: sürgősen el kell hozni Gusztit a menhelyről
Orbán hírtelen megszólalt Borkairól: vészjóslóak a szavai!
Orbán bukása: a Borkai ügy mozgósította a szavazókat
Több mint kétmillióan szavaztak eddig: íme az adatok megyékre lebontva
Óriási bukta: az összefogást eláruló jobbikosokkal iszogattak a győri civilek
Kitört a pánik: országos hatása van a Borkai-ügynek
Világ szégyeneként emlegetíik a magyar külügyet - Erdogan és Orbán kapcsolat
Rogán Antal leleplezését ígéri Borkai után a blogger
Orbán ítélt: nincs visszaút, Borkainak vége
Disznóként ábrázolták Orbánt a külföldi videóban! - Mészáros és Kövér is szerepel benne!
Borkai felesége pedagógus, mégis luxusbirtok van a nevén
Duplán osztották a szavazólapokat Terézvárosban
Még mindig nem állt nyilvánosság elé Borkai, de üzent: Hajrá Fidesz!
Kommunistázva buzdít szavazásra Orbán
Választási szabályt sértett Berki Krisztián viselkedése!
Botráy Terézvárosban: 150 szavazatot levonnak mindenkitől
Megverték az ATV riporterét! - eldurvult a választás
A Borkai botránynál is durvább a gyömrői polgármester videója
Rettenetes: kirángatták autójából az egyik kurd párt női vezetőjét
Bemutatták az eddigi legdurvább Borkai videót
Önkormányzati irodában osztottak ételcsomagokat, egy képviselőt a falhoz nyomtak!
Már a horvát parlamentben is napirendi pont a Borkai botrány
Mészáros Lőrinc és családja bevette Érdet!
A képen azok vannak akik ellopták az állatotthon adománygyűjtő perselyét - Segíts egy megosztással!
Teljes útzár egy kigyulladt autó miatt a magyar autópályán
Kitört a háború a pesti Fideszben: hamisítás, leemelt pénzek, belháború
A Maldív-szigetek két bankjában helyezett el pénzeket ügyvédje segítségével Borkai
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva