thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.24
THE POST
           
24
Kétszázmillió euró: enynibe került, hogy Bécsbe száműzték a CEU-t
Ezt olvassák mások:


A menzán van csirkepaprikás, a CEU élete viszont örökre megváltozott: 300 hallgatójuk idén már Bécsben kezdi a tanévet. A tanárok és a könyvtári könyvek számára egy évig az ingázás veszi át a főszerepet, jövőre viszont már nemcsak a hallgatók, hanem ők is Ausztriában folytatják. Az egyetem rektora szerint, ami velük történt nem esetleges, hanem egy egypártrendszer megszilárdulásához vezető lépés, de nem adják fel és a Nádor utca sem marad üres.

Budapest belvárosa helyett Bécs tizedik kerülete, műemléképület helyett egykori bankszékház – szembetűnő lesz a változás azoknak a CEU-s diákoknak, akik már jártak a Nádor utcában, az idei évtől viszont már az osztrák fővárosban kezdik el tanulmányaikat. Az új épület ironikus módon a Favoriten negyedben található – ez az a kerület, ahol Lázár János halk zongoraszó mellett azzal riogatta a magyarokat, hogy nem hallani német szót, és már az iskolákban sincsenek „fehér osztrák gyerekek”.

A CEU új diákjai ezt könnyen ellenőrizhetik majd, és még az utcára sem kell kimenniük. A csupa üveg épület előadótermeiből, aulájából, sőt még a kávézójából is egyenesen az utcára lehet látni, bár a bevándorlók helyett sokkal jellemzőbb látvány a Quellenstrassén futó piros villamos. Az látszik, hogy az épület belsejét igyekeztek barátságossá tenni, a bejárat melletti falon például CEU-s diákokat ábrázoló plakátok fogadják a látogatókat, de ez sem igazán ellensúlyozza a szürke szőnyegeket, és a fehér falakat. A diákokat látszólag nem zavarja a kissé komor hangulat, sokan üldögélnek a kávézóban, amelynek ugyanaz az üzemeltetője, mint Budapesten, a menüben pedig csirkepaprikás is található (hét euróért, azaz 2300 forintért).

Túl sok idő persze nem volt rá, hogy egyetemmé alakítsák a Bawag bank egykori épületét: a CEU idén márciusban jelentette be az új helyszínt, az építkezést májusban kezdték, októbertől pedig már a hallgatókat is fogadták. A CEU jelenleg három szintet foglal el 12 ezer négyzetméteren, de jövőre a tervek szerint további 8000 négyzetméteren terjeszkednek majd, ugyanebben az épületben, ahol ma már irodák, teljes kapacitással működő könyvtár és természetesen előadások is vannak.

Nem önszántukból jöttek

A helyszínen tartott nemzetközi sajtótájékoztatón az is kiderült: bár jövőre már minden diák ide fog járni, az egyetem ragaszkodik Budapesthez, és az ottani kampuszát sem adja fel.

„A CEU nem önszántából jött el Magyarországról, hanem kiűzték onnan. Nekünk azonban nem szerepel a terveink között, hogy megadjuk magunkat Orbánnak és a kormányának. Továbbra is kiállunk a szabad gondolkodás mellett Budapesten. Ami velünk történt nem esetleges, hanem egy egypártrendszer megszilárdulásához vezető lépés, ami az Európai Unióban történt. Ez minden uniós politikus és polgár számára aggasztó kell, hogy legyen” – mondta Michael Ignatieff.

A rektor szerint az Orbán-kormány lépésének csak egy pozitív eredménye volt, hogy most Ausztriában lehetnek, ahol tárt karokkal fogadták őket.

Az idei tanév átmeneti időszak, és nemcsak az egyetem vezetését, hanem a tanárokat és a diákokat is nehézségek elé állítja. Az intézménynek jelenleg összesen 1300 hallgatója van, ebből most háromszázan kezdték meg tanulmányaikat a bécsi kampuszon. Nekik szerencsére nem kell ingázniuk, egy – vagy két – szemeszterre érkeztek, a tanév elején az egyetem még abban is segített, hogy buszokkal szállította őket Bécsbe, ahol ugyanúgy kollégiumban, vagy saját albérletben laknak, ahogy a magyar fővárosban tették volna.

Sokkal nehezebb a dolga a tanároknak, ők idén ingáznak a két főváros között, jellemzően két-három napra jönnek. A következő évtől viszont a többségük már ide is költözik, már ha magukkal tudják hozni a családjaikat.

Az átmeneti év olyan nehézségeket is hozott, amelyekkel valószínűleg kevés egyetem találkozik: ha például Bécsben valaki olyan könyvet akar kikölcsönözni, ami Budapesten van, azt hetente többször busszal szállítják a két város között. Ezenkívül az is megoldható, hogy a hallgatók skype-on kapcsolódjanak be az órákba, ehhez több termet LED-fallal szereltek fe

l.

A kényelem és modernitás ellenére sokaknak a mai napig összeszorul a szíve, ha a hátrahagyott budapesti épületre gondol, és nincs ezzel máshogy az egyetem vezetése sem.

„A költözés nem a mi választásunk volt, egy autoriter rendszer kényszerített rá minket. Orbán Viktor azonban nem űzhet el minket véglegesen, a törvényeket betartva továbbra is működni fogunk Budapesten” – mondta a rektor.

Azon egyelőre még gondolkoznak, hogy a jövőben hogyan tudják hasznosítani a budapesti épületeket, az OSA archívumon kívül remélik, hogy több kutatóközpontjuk is a magyar fővárosban működhet tovább, valamint rendezvényeket is terveznek majd tartani a Nádor utcában.

Azt az egyetem vezetése viszont már most leszögezte, hogy egy esetleges kormányváltás miatt sem fognak visszaköltözni.

„Most, hogy már itt vagyunk, maradunk, máshogy nem létezhet egy egyetem” – tette hozzá.

Költözés költözés hátán

Egyetlen dolog valószínűleg még változni fog, méghozzá a jelenlegi helyszín. A mostani épületet hat évre bérelték, utána reményeik szerint állandó helyre, a már korábban is emlegetett Otto Wagner-kórház épületeibe teszi át a székhelyét.

Erről jelenleg is tárgyalnak a bécsi városvezetéssel, amelynek fontos kitétele, hogy az új helyet csak egyetemi és kulturális célokra használhatják, és nyitva kell lennie a nagyközönség előtt is. Mivel a leendő helyszín történelmi jelentőségű, annak felújítása és átalakítása jelentős anyagi erőforrást kíván majd az egyetemtől. Ráadásul az osztrák állam a törvények szerint nem finanszíroz magánegyetemeket, ezért erre a pénzt a CEU-nak kell előteremtenie.

Márpedig anyagilag már a mostani költözés is nagyon megterhelő volt, Michael Ignatieff becslése szerint a következő öt évben összesen 200 millió eurót költenek a bécsi működésre.

Még nagyobb kérdés, hogy Budapest mennyit veszített a CEU elköltözésével, amit ugyan még nem számoltak ki, de ha figyelembe vesszük, hogy Budapesten 700 embert alkalmaznak és több épületet is bérelnek, akkor valószínűleg sokat.

„Arról nem is beszélve, hogy a Nádor utcai szendvicsezők is biztosan hiányolni fognak minket” – tette hozzá a rektor.

Van, akinek jól jött

Abban az egyetem vezetése már nem reménykedik, hogy a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem közötti megállapodásból bármi is megvalósulna. Ahogy korábban a hvg.hu is megírta, bár az ötletet Manfred Weber vetette fel budapesti látogatásán, a magyar kormány halogatása miatt valószínűleg nem lesz belőle semmi.

„Manfred Weber azt mondta, hogy a CEU ügyének megoldása az egyik követelménye annak, hogy a Fidesz az Európai Néppártban maradhasson, de egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy betartaná a szavát. A magyar kormány pedig gyakorlatilag elutasította annak a lehetőségét, hogy együttműködhessünk a bajor egyetemmel” – mondta Ignatieff.

A Közép-Európai Egyetem mindenesetre az amerikai és a magyar mellé már megkapta az osztrák akkreditációt is, amelynek az is a feltétele, hogy jövőre BA diplomákat is kiadjanak. Az már most látszik, hogy a költözés nem riasztott el sok diákot, de a jövő kérdése, hogy hány magyar hallgatót veszítenek. Bécsben a mindennapi megélhetés sokkal drágább, mint Magyarországon, és bár ezt magasabb ösztöndíjakkal igyekeznek kompenzálni, egyáltalán nem biztos, hogy ezt mindenki tudja vállalni. A CEU-nak sok magyar hallgató számára ugyanis éppen az volt a vonzereje, hogy budapesti élet mellett szerezhetett amerikai diplomát. A külföldi fiatalok között viszont még olyan is akad, aki örül a döntésnek.

„Én például azután döntöttem el, hogy a CEU-ra felvételizek, hogy kiderült, Bécsbe költöznek” – mondta Kamila, aki Kazahsztánban végezte el az alapképzést, és most elsőéves nemzetközi kapcsolatok szakon. A 22 éves lány később valamelyik nemzetközi szervezetnél szeretne elhelyezkedni, melyek közül nagyon soknak van a központja Bécsben. Így ő még jól is járt a költözéssel, ami viszont az egyetem nagy részéről – és persze Budapestről – már egyáltalán nem mondható el.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Videó: Kínában több száz bekötött szemű hátrakötött kezű embert ültetnek a földre
Jön a Huawei és a 6G
Több százmilliót kaptak a civilek, akik most Bús Balázst támogatják
Magyarország: Egymásnak dobálják át a városok a szegényeket
Fidesz: Borkai magánügye a nyilvánosságra került videó
Ha a Fidesz most nyer, azzal mindent visz
Megszüntet két fizetési módot a Lidl
Erdogan szabat kezet kapott a kurdok szétverésére
Kisbusz vontatta a trélert, ami egy kisbuszt vontatott, ami még egy trélert stb...
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
A tapolcai fideszes képviselő a fia barátnőjétől bérelt közpénzen lakást
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Karantén a Szent László Kórházban: Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket zártak be
Svédország követeli Orbánék kizárását!
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól
Kormányszóvivő: a Mátrai Erőmű folyamatosan áll át egy minél környezetkímélőbb modellre
Segíts egy megosztással - hetven kemoterápiás kezelésen van túl az agydaganattal küzdő Reni
Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét a vakvezető kutyáknak Szolnokon
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon
Újabb migráns-alagutat találtak a rendőrök
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról
Egy stadionnyi pénzt, 150 milliárdot terveznek hirdetésekre költeni Rogánék
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai kerettantervbe
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Novák: az egyedülálló anyáknak nincs joguk gyermeket vállalni
Megrázó interjút adott három nappal a halála előtt az Orbán vagyona után nyomozó újságíró
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
Durván kiosztották Greta Thunberget: Ti vagytok az első generáció, akiknek légkondi kell az osztályterembe
Schobert Norbi interjú: a botrány miatt milliókat vesztett
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
Pizsamás, egyedül kóborló kétévest találtak egy budapesti főút mellett
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
A KDNP és a Mi Hazánk egymásra talált a parlamentben, felmondanák az Európai Emberi Jogi Egyezményt
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
Véradási akció - Rendőrök és rendőrségi dolgozók nyújtották a karjukat
Szíriai és egyiptomi határsértőket fogott a rendőrség - átjutottak a határon
Razzia az utakon - 500 járművet ellenőriztek
A tulajdonos engedélye nélkül vágatta ki a fákat - lecsapott rá a rendőrség
Népszava: Kozmetikázza az Országos Mentőszolgálat a kiérkezési időkről szóló adatokat
Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse
Meghalt az ember, aki kitalálta a Ctrl+C és Ctrl+V parancsokat
Közel 200 autó ment egymásnak egy balesetben
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta
Pusztulni kezdett egy park a Balaton mellett, mert gázolajat engedtek rá
Két perc alatt a net sztárja lett a Lady Gaga dalszövegét folytató járókelő
Olyan kevés pénzt kapnak a bírósági dolgozók, hogy inkább árufeltöltőnek állnak
Globális felmelegedés: élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandon
Beomolhat a világ egyik legnagyobb vulkánja
Teljesen felzabálja megtakarításainkat a nyolc éve nem látott mértékű infláció
Koronavírus: meghalt a Diamond Princess üdülőhajó két utasa
Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László
Online kaszinót indítanak Andy Vajna örökösei, az egyetlen riválist felfüggesztették
Érd polgármestere levelet írt Mészárosnak, hogy visszakérje a nála elköltött 35 milliárd egy részét
Mától vény nélkül kapható az Algopyrin
Ha fura értesítést kapott a Samsung telefonján, akkor nem önnél van a hiba
Vascsövekkel esett a polgármesternek egy férfi - Kisembertől lehet nagy pofont kapni
Megabüntetést kapott a Siemens-cég, heteken belül megbocsátottak neki
Vuhan: már robotok főznek az orvosoknak
Ezért küzd a végrehajtókkal Szigeti Ferenc
Megszólalt a Róbert Károly körúton elgázolt nő párja
Sas József : Ez a létező legszörnyűbb betegség
Májusban rendezik az első vidéki Pride felvonulást Magyarországon
Vaddisznó nyársalta fel Ricsit, senki nem segített neki
Esztergom: verte és megöléssel fenyegette élettársát, annak kutyáját pedig a teraszról vágta földhöz egy férfi
A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa
Lövöldözés volt két németországi sisha bárban, tizenegyen meghaltak, köztük a gyanúsított is
A szolgálaton kívüli rendőrök épp randizgattak, amikor valaki megpróbálta kirabolni az éttermet
Ma tárgyalják, hogy kapjanak-e kártérítést a rabok a börtönök túlzsúfoltsága miatt
Online kaszinót indított az egykori Vajna-birodalom, másnap felfüggesztették a riválist
Népszava: nem annyi idő alatt érnek ki a mentők, mint amennyinek mondják
Kiposztolta a lakcímét, mielőtt agyonlőtték saját otthonában a híres sztárt
Mégiscsak részt vett a Fidesz pártalapítványa az évértékelő szervezésében
Megszólalt a volt katona, aki Orosz Bernadett állítása szerint majdnem halálra verte őt
A bárányát sétáltatta az erdőben, amikor egy vaddisznó az életére tört
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum