Rengetegen kiakadtak ettől: Tizenhárom törvényt ír át a kormány egyetlen salátatörvénnyel

Tizenhárom törvényt ír át a kormány egyetlen salátatörvénnyel. Az „egyes vagyongazdálkodási tárgyú rendelkezésekről, valamint egyes vagyongazdálkodást és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokat érintő törvények módosításáról” nem épp olyan cím egy törvényjavaslatnak, amitől olvasók tízezrei kapnának a szívükhöz izgalmukban, de a postai szabályozás módosítása, egyházi és sportszövetségi tartozások elengedése és tulajdonjogok átadása is bekerült a 26 oldalas szövegbe.

A leghosszabban a postával kapcsolatos szabályokkal foglalkozik a törvényjavaslat, amelyet Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter adott be. A törvény hatályba lépése után hivatalos iratok feladására az állami és önkormányzati szervek, valamint az adott eljárást lefolytató, jogszabályban meghatározott egyéb szervek vagy személyek lesznek kizárólag jogosultak, az eljárás egyéb résztvevői – az ügyvédek, ügyvédi irodák – nem. Hivatalos iratnak az számít, amelynek a feladási, kézbesítési időpontja bármilyen jogkövetkezménnyel jár, vagy amely jogilag meghatározott határidő számításának alapjául szolgál. A javaslat indoklása szerint erre azért van szükség, mert

a Posta erőforrásai hatékonyabban kerülnek kihasználásra, ugyanis ezen esetekben nem lesz szükség a hivatalos iratra jellemző, lényegesen összetettebb technológia, így a kétszeri kézbesítési kísérlet alkalmazására.

A törvényjavaslat bevezeti a postai támpont fogalmát is. Ez olyan, a közutak mentén kijelölt, kézbesítésre alkalmas eszközzel ellátott hely lesz, amelyet a posta üzemeltet, és postai küldemények feladását, valamint kézbesítését is lehetővé teszi.

Azoknál a postai dolgozóknál pedig, akiket gépkocsivezető munkakörben foglalkoztatnak és éjszaka is dolgoznak, bevezethetik a legfeljebb 12 órás, beosztás szerinti napi munkaidőt.

Hosszabban írnak a Budapest, belterület 9121/7 helyrajzi számú ingatlanról – azt már nem szerepeltették itt, csak korábbi kormányzati dokumentum utal rá, hogy a Csillebérci Szabadidős és Ifjúsági Központ található itt. Ezt most megkapja az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány. Ehhez törölni kell az Országos Erdőállomány Adattárból és ehelyett „kivett gyermektáborként” kell nyilvántartásba venni.

Több törvényben csak technikai jellegű módosítást hajtanak végre, más jogszabályokban azonban ennél nagyobb változásokat hoz a salátatörvény:

A Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítványt tavaly hozta létre a kormány, most ez az alapítvány kapja meg a II. kerületi Váry–Szabó-kúriát, azzal a feladattal, hogy kezdje meg a felújítást.

Bakonybélben két állami tulajdonú ingatlant ingyen átadnak a Katolikus Szeretetszolgálatnak, két másikat az önkormányzatnak, azzal a céllal, hogy a Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthonát bővítsék.

A Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégia Kft. 45, a Magyar Lovassport Szövetség pedig 1,4 millió forinttal tartozik az államnak, erről a követelésről most lemondanak.

A katolikus Egri Főegyházmegyével szemben pedig egy 139,5 milliós követelést engednek el.

Ha egy nemzetiségi önkormányzat átvette egy iskola fenntartását, majd megszűnik a nevelési-oktatási feladat ellátása, akkor az ingatlan tulajdonjoga visszaszáll az eredeti tulajdonosra.

Rippl-Rónai József Nemes Marcellről festett, a magyar állam tulajdonában lévő és a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeumban őrzött portréja a Szépművészeti Múzeum vagyonkezelésébe kerül, hogy a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításában mutathassák be.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....