Nem akárkik akadályozták meg Karácsonyékat, hogy a NER-nek adjanak 44.000 reklámhelyet


A ferencvárosi polgármester és a Demokratikus Koalíció képviselői feküdtek keresztbe a nagy biznisznek.

Némiképp meglepő szavazás volt a napokban a Fővárosi Közgyűlésben: a Demokratikus Koalíció és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester közösen akadályozták meg, hogy Karácsony Gergely – a Fidesz, az MSZP és a Momentum voksaival – Garancsi Istvánhoz juttasson fontos budapesti hirdetőoszlopokat.

Csütörtöki cikkében a 444.hu foglalta össze a történteket.

Eszerint a Fidesz 2012-ben betiltotta az út menti oszlopokra kihelyezhető reklámokat, az emiatt csődbe menő ESMA Reklám Zrt.-t Garancsi István NER-oligarcha vásárolta fel, majd ezután a kormány 2015-ben mégis újra engedélyezte az oszlopokra aggatott reklámtáblákat.

Garancsi frissen vásárolt cége évekig ingyen használhatta az oszlopokat, sőt a 2018-as kampány során kedvezményekkel halmozta el Orbán embereit, így zakatolhatott előre a plakát-biznisz.

Idén lejárt Garancsiék szerződése, a Főváros pedig új pályázatot írt ki, amelyre csak Garancsiék jelentkeztek.

Karácsony Gergely azzal próbálkozott, hogy ha már Garancsi nyer, emelnek az áron, és ne lehessen politikai hirdetést kitenni. Ezzel együtt is furcsa, hogy a főpolgármester így már átadhatónak ítélt 44 000 hirdetési felületet a Fidesznek, mindezt az önkormányzati és európai parlamenti választások előtt.

A biznisz azonban nem üttetett nyélbe: a Demokratikus Koalíció képviselői, valamint Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester ugyanis nem szavazták meg a hirdetési helyek átadását a NER-nek, így nem lett meg a minősített többség az ügylethez, amire egyébként az MSZP és a Momentum is áldását adta volna.

Baranyi Krisztina az eset után úgy fogalmazott:

„Nem úgy ébredtem ma, hogy a DK lesz az egyetlen mögöttem álló párt abban, hogy megakadályozzuk a NER érdekeinek kiszolgálását a Fővárosi Közgyűlésben.”

Az Orbán-kormány ezután a veszélyhelyzetre hivatkozva rendeletilg úgy döntött, hogy érvényben tartja Garancsiék lejárt szerződését a Fővárossal.

Emellett Pintér Sándor körei további új kamerákat akartak felszerelni a fővárosi oszlopokra: ezt a személyiségi jogi okoból aggályos üzletet is a DK és Baranyi akadályozta meg, míg a Fidesz, az MSZP és a Momentum megszavazta volna.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....