thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.25
THE POST
           
25
Sokallják a munkát az ukrán vendégmunkások a Hankooknál!
Ezt olvassák mások:
Információink szerint 100 mongol és 300 ukrán dolgozhat a dél-koreai Hankook rácalmási gumigyárában. Ugyanúgy kapnak szállást, bért, juttatást, mint a magyarok, és a szakszervezet szerint nem okoz konfliktust a jelenlétük, viszont a mongoloknak jut a piszkos munka java.

Minden tizedik munkás ukrán vagy mongol a dél-koreai gyárban
A munkaerőhiány érzékenyen érinti a rácalmási gyárat, ezért foglalkoztat vendégmunkásokat, más magyarországi cégekhez hasonlóan ukrán és mongol munkavállalókat – válaszolta kérdésünkre a Hankook Tire, hangsúlyozva, hogy mindenben, így a külföldi dolgozók foglalkoztatása terén is a magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el. Azért érdeklődtünk a vállalatnál, mert már a márciusi sztrájk idején röppentek fel arról hírek, hogy mongolok is dolgoznak a Hankook magyarországi üzemében. „Mongol works” felszólítást kaptak, nehogy abbahagyják a munkát, és beálljanak a sztrájkolók közé béremelésért harcolni. A Hankook Tire annyi konkrétumként közölt, hogy a külföldi dolgozók száma nem éri el az állomány 10 százalékát, és mindannyian a cég közvetlen alkalmazásában állnak. A rácalmási gyárban összesen mintegy 3100-an dolgoznak, a nyilatkozat alapján tehát kevesebb mint 310 külföldi vendégmunkást foglalkoztatnak.

Ugyanakkor a Magyar Vegyipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke, Székely Tamás ennél kicsit többről tud, ő 300-ra becsülte az ukrán, és száznál kevesebbre a mongol dolgozók számát. Az érdekvédők közelről szerezhetik az információkat, hiszen az ukránok egy része tagja a szakszervezetnek, sőt a sztrájkba is be tudták őket vonni. A mongolokkal más volt a helyzet, őket határozottan próbálta elszigetelni a gyár vezetése a sztrájktól – emlékezett vissza az elnök.

Vendégmunkások Magyarországon
A KSH statisztikája szerint tavaly 22 747 román és 10 503 ukrán állampolgár tartózkodott Magyarországon. 2019-re eddig kevesebb, 20 700 román, és majdnem a tavalyi dupláját, 20 350 ukrán állampolgárt jeleztek. Mongolokról nem szerepel adat. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2017-esnél frissebb statisztikával nem szolgált, eszerint összesen 9274 munkavállalási engedélyt adtak ki harmadik országbeli állampolgároknak. Ezen belül megugrott a bejelentett ukrán és szerb dolgozók száma, a románoké ugyanakkor visszaesett. 2016-ban 789 ukránt és 36 mongolt jeleztek, 2017-ben már 3246 ukrán és 120 mongol dolgozott legálisan Magyarországon. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adataiból az derül ki , hogy tavaly 60 931-en kértek munkavállalási célú tartózkodási engedélyt Magyarországon. Hogy hányan kapták meg, azt nem jelzik, és azt sem, hogy milyen országokból.

„Magyarok nem nagyon akarnak jönni a gyárba dolgozni”
A külföldiek 1-1,5 éve kezdtek el dolgozni a cégnél – emlékszik a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének titkára, Szabó Gábor, aki maga is alkalmazott a gumigyárban. A gyár indulásakor még megszokott volt a munkaerő-kölcsönzés, ma már azonban nem alkalmazzák ezt a foglalkoztatási formát – erősítette meg ennyiben a Hankook nyilatkozatát.

A titkár úgy tudja, magyarok nem nagyon akarnak a gyárban dolgozni, mongolok viszont igen. Mongóliából van utánpótlás, legalábbis Szabó Gábor áprilisban két-három 10-15 fős csoporttal is találkozott. Ők éppen orvosi alkalmassági vizsgálaton voltak – azóta feltehetőleg munkába is álltak. Ukrajnából is jönnek még, például ahol a szakszervezeti titkár dolgozik, ott is ukránokkal fogják bővíteni a létszámot.

Elmondása szerint nincs megkülönböztetés,

a bért és juttatást egyformán kapják magyarok és külföldiek, ahogy a védőfelszerelést is.

Mindenkire érvényes, hogy amíg nem teszi le a folyamatvizsgát, addig a legalacsonyabb kategóriába kerül, a vizsga után pedig feljebb léphet a bérezési listán. Akár magyar, akár külföldi, be kell tartani a munkavédelmi szabályokat és a Munka Törvénykönyvét is.

A mongolok közül néhányan beszélnek angolul, a határszéli

ukránok, ukrajnai magyarok pedig magyarul, de a kommunikációs nehézségek áthidalására a cég biztosít ukrán-magyar, illetve mongol-magyar tolmácsokat is. A sztrájk alatt a cég és a szakszervezet egyaránt készített ukrán nyelvű tájékoztatókat, az érdekvédő szervezet azóta is élő kapcsolatban áll az ukrán vendégmunkásokkal. A mongolokkal azonban egyelőre nem sikerült kooperálniuk, ők nem voltak nyitottak erre.

Háromcsillagos szállás – 30 ezer forint kaució ellenében
Korábban is voltak már dolgozók az ország más részeiből, őket eleinte Budapesten szállásolták el, később Dunaújvárosban béreltek kollégiumokat, szállásokat, majd a Hankook saját munkásszállást épített a gyártól néhány száz méterre. A Hankook House-ban helyezi el a vendégmunkásokat, kétszemélyes, háromcsillagos felszereltségű apartmanokban. A szálláson van büfé , konditerem, focipálya, teniszpálya, kosárpálya, szalonnasütő hely. Fizetni nem kell a dolgozóknak sem szállásdíjat, sem rezsit, csak beköltözéskor letenni egy 30 ezer forintos kauciót, amit ha nem okoznak kárt, kiköltözéskor visszaadnak nekik. A szálláson párok is kaphatnak elhelyezést.

Az ukránok nyugatabbra tartanak
A magyar és külföldi munkavállalókat is egyéves határozott idejű szerződéssel veszik fel, amiből három hónap a próbaidő. Az egy év letelte után a teljesítmény alapján mérlegelik, tovább alkalmazzák-e a munkavállalót. Általában igen. Más kérdés, hogy az ukránok közül hányan maradnak, és hányan mennek tovább nyugatabbra.

Szabó Gábortól megtudtuk, a mongolok közül tavaly év vége felé sokan számoltak le, és mentek haza. Arra panaszkodtak a kollégáknak, hogy nem azt kapták, amit ígért nekik a cég. Leginkább azokon a területeken foglalkoztatják őket, ahol nem kell a kommunikáció, például pakolást bíznak rájuk, illetve a koszosabb munkáknál is őket vetik be, előfordult, hogy mongol mérnökök végezték az alja munkát.

De az egy évet általában kihúzzák, mert mindenkit köt a szerződés, aki felmondja, annak fizetnie kell. A mongoloknak hazautazniuk sem kis költség, tehát nem jellemző, hogy egy-két hónap után meggondolnák magukat és hazamennének.

„Az nekik Magyarország, mint a magyaroknak Anglia”
A magyar és a külföldi munkavállalók között nemigen vannak a gyárban súrlódások, ellentétek, csak a nyelvi nehézségek miatt problémás olykor az a közös munka. Szabó Gábor úgy látja, a magyar dolgozók vagy semlegesen, vagy pozitívan állnak hozzá külföldi kollégáikhoz.

Amennyit itt fizetnek az ukránoknak, mongoloknak, az jóval több, mint amennyit a hazájukban kereshetnének. Az nekik Magyarország, mint a magyaroknak Anglia vagy Németország, a jobb életszínvonalhoz vezető út. És mivel a hozzánk dolgozni érkező külföldiek így is sokkal jobban keresnek, mint otthon, emiatt nem feltétlenül érdekeltek olyan mértékű alapbéremelésben, mint a magyar munkások – jegyezte meg Szabó Gábor, aki szerint innen közelítve

országosan lenyomhatja a bérek növekedését a vendégmunkások jelenléte.

Székely Tamás is úgy véli, van ráció abban a feltételezésben, hogy letörheti a fizetéseket a vendégmunkások megjelenése, de ezzel eddig még nem találkozott. Tapasztalata szerint van olyan cég, ahol az ukránoknak annyit vagy megközelítőleg annyit fizetnek, mint a saját dolgozóknak. De olyan is, ahol a Hankookhoz hasonlóan a bér mellé állják a lakhatásukat, utaztatásukat is.

Nem az a gond, hogy vendégmunkások jönnek
Székely Tamás elmondta, a mongolokon kívül indiaiak, pakisztániak, koreaiak is dolgoznak Magyarországon, és van, ahol az ukránok aránya már 15-20 százalékos. Szerinte abban önmagában nincs semmi kivetnivaló, hogy a cégek a munkaerőhiány enyhítésére vendégmunkásokat hoznak be. Feltéve, hogy egyforma jogok illetik meg a külföldi és a magyar munkavállalókat. Azt viszont problémásnak tartja, hogy a bevándorlási propagandából fakadóan az országot ellepi a gyűlölethullám, ami a munkahelyekre is beszivároghat, és megmérgezheti a légkört.

Kiemelt kép: Bodnár Boglárka / MTI
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Választási botrány: én még élő Fideszest nem láttam!
Ilyen amikor a bérelt Ferrarit rommá töröd!
Kiszámolták mekkora is lehet igazából Orbán vagyona!
Afrikai újságban reklámozza a letelepedési kötvényt a magyar kormány!
Külföld egy fogva tartott országról beszél!
Áder 2030-ig tervez: Magyarország jelentős eredményeket ért el eddig is!
Országos a botrány a rendőrök nyugdíjazása miatt!
Több megbízást kap Mészáros veje mint maga Mészáros!
Mindenkit sokkoltak a részletek a szekszárdi meggyilkolt kislány ügyével kapcsolatban!
Belehalt a rendszeres bántalmazásba egy 38 éves nagykereki nő
Kenyérsütővel próbáltak befűteni, meghalt az ötéves gyerek
Elkapta a koronavírust az egyik magyar a Diamond Princess hajón
Rosszul lett az Olaszországból nemrég hazatért nő a boltban, a szomszédai ráhívták a rendőrséget
Akár százmillióba is kerülhet a bírák képzésprogramja
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
A tapolcai fideszes képviselő a fia barátnőjétől bérelt közpénzen lakást
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Karantén a Szent László Kórházban: Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket zártak be
Svédország követeli Orbánék kizárását!
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól
Kormányszóvivő: a Mátrai Erőmű folyamatosan áll át egy minél környezetkímélőbb modellre
Segíts egy megosztással - hetven kemoterápiás kezelésen van túl az agydaganattal küzdő Reni
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Szijjártó: a magyar fél egyáltalán nem adja könnyen magát az oroszoknak
Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon
Jelentősen drágulhatnak a nyugdíjasotthonok
Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Novák: az egyedülálló anyáknak nincs joguk gyermeket vállalni
Megrázó interjút adott három nappal a halála előtt az Orbán vagyona után nyomozó újságíró
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
A hazafias vetélkedő mellett karate órákkal nevelné a diákokat Simicskó
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
Orosz Bernadett szerint kizárt, hogy ne emlékezzen a verésekre a támadója
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Hvg: Palkovics egy győri panellakást adott egy budavári ingatlanért cserébe
Átfogó kutatás készül az Orbán-kormányról, a címe már megvan: Újra naggyá teszik Magyarországot
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Közel egymilliárdot költöttek a hulladékválogatóra, de az üzem még egy percig se működött
Üresen is égeti a pénzt a nagy hulladékválogató
Ez a 84 éves bácsi 8 km-en át vitte kutyáját egy talicskában, hogy az állatorvos kezelhesse
Palkovics: Nem lesz önálló környezetvédelmi vagy klímaügyi minisztérium
Hadházy: Csak két vállalható út áll az ellenzék előtt
Népszava: Kozmetikázza az Országos Mentőszolgálat a kiérkezési időkről szóló adatokat
Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse
Meghalt az ember, aki kitalálta a Ctrl+C és Ctrl+V parancsokat
Közel 200 autó ment egymásnak egy balesetben
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta
Pusztulni kezdett egy park a Balaton mellett, mert gázolajat engedtek rá
Globális felmelegedés: élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandon
Beomolhat a világ egyik legnagyobb vulkánja
Teljesen felzabálja megtakarításainkat a nyolc éve nem látott mértékű infláció
Három gyerek égett halálra egy autóban Ausztráliában
Sunyi rezsiemelés a szociális ellátásban: a kormány rájött, hogy vannak 31 napos hónapok
Koronavírus: meghalt a Diamond Princess üdülőhajó két utasa
Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László
Online kaszinót indítanak Andy Vajna örökösei, az egyetlen riválist felfüggesztették
Érd polgármestere levelet írt Mészárosnak, hogy visszakérje a nála elköltött 35 milliárd egy részét
Mától vény nélkül kapható az Algopyrin
Ha fura értesítést kapott a Samsung telefonján, akkor nem önnél van a hiba
Vascsövekkel esett a polgármesternek egy férfi - Kisembertől lehet nagy pofont kapni
Megabüntetést kapott a Siemens-cég, heteken belül megbocsátottak neki
Vuhan: már robotok főznek az orvosoknak
Ezért küzd a végrehajtókkal Szigeti Ferenc
Ellentmondásba keveredett a bíróságon Gyárfás Tamás
Hiába az emelés, több ezer forintot buknak havonta a nyugdíjasok
Zamárdi egyik parkjában gázolajat öntöttek több tucat fa tövébe
Karácsony nyárra beach-hangulatot tervez a pesti alsó rakpartra
20 hónap felfüggesztett börtönt kapott egy debreceni villamosvezető, aki tömegszerencsétlenséget okozott
A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa
Lövöldözés volt két németországi sisha bárban, tizenegyen meghaltak, köztük a gyanúsított is
A szolgálaton kívüli rendőrök épp randizgattak, amikor valaki megpróbálta kirabolni az éttermet
Ma tárgyalják, hogy kapjanak-e kártérítést a rabok a börtönök túlzsúfoltsága miatt
Online kaszinót indított az egykori Vajna-birodalom, másnap felfüggesztették a riválist
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum