thepost / Magyarország / Budapest / 2019.09.16
THE POST
           
16
Atombombát dobhatnak a brexitre!
Ez is érdekelhet:
Hajninak egy százalék esélyt adtak: Megtette első lépéseit a balesetben lebénult lány
Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat!
Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot
Még a nyár vége előtt elkezdődnek a brit parlament Európa-párti politikusainak tárgyalásai arról, hogyan akadályozhatnák meg a kemény brexitet. A kérdés az, milyen lépést támogatnának elegen ahhoz, hogy elfogadják, enélkül az "atombomba" megoldáshoz kellene folyamodniuk.

Augusztus utolsó előtti hetében a brexittel kapcsolatban attól volt hangos a sajtó, hogy Boris Johnson, az Egyesült Királyság frissen megválasztott miniszterelnöke Berlinben, Párizsban, majd a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 országcsoport vezetőinek csúcstalálkozóján tárgyalt Európa és a világ legbefolyásosabb vezetőivel. Sonia Sodha, a Guardian publicistája azonban úgy véli, hogy a fontos fejlemények nem ezektől az egyeztetésektől várhatók, hanem attól, hogy mire jutnak egymással a londoni parlament Európa-párti politikusai. Szemben azzal, amit Johnson állítólag Angela Merkel kancellárnak mondott, miszerint a parlament nem állhatja útját a válási megállapodás nélküli (kemény) brexitnek, van mód erre.


Az ellenzéki pártok augusztus utolsó napjaiban kezdenek tárgyalásokat a kormányzó konzervatívok EU-párti politikusaival arról, hogyan állják útját a kemény brexitnek. Az elmúlt napokban három javaslat került az asztalra. Az egyiket Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke, az ellenzék vezére tette le, a másikat Jo Swinson, a Liberális Demokraták vezetője, a harmadik Dominic Grieve-hez a toryk legismertebb Európa-párti politikusához kötik.

Minek lehet többsége

Corbyn azt ajánlja, hogy az ellenzék a kemény brexitet ellenző konzervatívokkal összefogva buktassa meg Johnsont, és válassza meg őt mint az ellenzék vezérét kormányfőnek szigorúan kötött mandátummal. E szerint csak arra kapna felhatalmazást, hogy halasztást kérjen az EU-tól a brexit október 31-ei időpontjához képest, majd új választásokat kezdeményezzen. Az utóbbin a Munkáspárt olyan népszavazás mellett kampányolna, amelynek egyik választási lehetősége az Egyesült Királyság EU-tagságának fenntartása lenne.

Swinson és a mérsékelt toryk elutasítják Corbyn javaslatát, mert nem tudnának megszavazni egy olyan kormányalakítást, amelynek eredményeként a radikális baloldali munkáspárti vezér a Downing Street 10. lakójává válhatna. A Liberális Demokraták elnöke ezért azt javasolja, hogy a parlament leghosszabb képviselői mandátumával rendelkező tagjai közül válasszanak átmeneti miniszterelnököt. Ezzel az a gond, hogy a Munkáspárt képviselőinek egy része még akkor sem támogatná egy ilyen kormány felállását, ha vezetője közülük kerülne ki, azaz három évtizede a parlamentben ülő Harriet Harman lenne.

A harmadik lehetőség, amelyet Grieve és más konzervatívok támogatnak, az lenne, hogy a parlament kötelezné a Johnson-kormányt, hogy halasztást kérjen az EU-tól a brexitre. Ez a megoldás enyhén szólva kockázatos lenne, mert a parlament lépésére válaszul a regnáló kormányfő kezdeményezne új választást, mégpedig úgy, hogy azt novemberben tartsák meg. Ez az időhúzás azzal járna, hogy a szigetország október 31-én automatikusan kihullana az EU-ból, azaz bekövetkezne a kemény brexit.

Atombomba

Végül a negyedik lehetőség, ha mindezek nem működnek, hogy a parlamenti többség dönt az Egyesült Királyság uniós kilépési kérelmének visszavo

násáról. (Ezt a kérelmet az európai alapszerződés 50. cikkelye alapján 2017. március végén nyújtotta be Theresa May akkori miniszterelnök.) Az Európai Bíróság 2018-ban megállapította, hogy az Egyesült Királyság egyoldalú döntéssel, azaz az EU 27 tagállamának hozzájárulása nélkül visszavonhatja ezt a kérelmet, aminek nyomán az EU tagja maradna, tagságának jelenleg érvényben lévő feltételei szerint.

Ez a lépés lenne a kemény brexit megakadályozásának nukleáris opciója. A legnagyobb kérdés vele kapcsolatban nem az, hogy ellenmond-e a 2016-os függetlenségi népszavazás döntésének, mert két okból sem teszi ezt. Az első, hogy a referendum tájékoztató jellegű volt a nép akaratáról, nem kötelezi semmire a parlamentet vagy a kormányt (bár a toryk kötelezőnek tekintik). A második, hogy nem határozta meg, mikor és hogyan szeretné a szavazók többsége kiléptetni országát az EU-ból.

A visszavonás igazán azzal okozhatna bonyodalmat, hogy az európai bírósági döntés értelmében nem használható arra, hogy a kilépni szándékozó EU-tagállam ezzel húzza az időt, azaz kisvártatva újra bejelentse kilépési szándékát az unióból. Ha kisvártatva ezt tenné, azzal jogi háborút provokálna. A nagy kérdés tehát az, hogy mennyi idő lenne több, mint a kisvártatva.

"Kreatív" módszerek

Boris Johnson hónapok óta arról beszél, hogy jó szándékkal és kreativitással megoldható az észak-ír-ír határ nyitva tartása a brexit után is. Bizonyára sok szavazó vevő erre stílusra, ami a hollywoodi filmekből is ismert: amikor összedől a világ, a főhős azt szokta mondani a gyerekeinek, hogy "nem lesz semmi baj". Johnson nem árul el konkrétumokat, ám bizonyára a brexiter konzervatívok javaslataira gondol. Ezek szerint az új technológiákra és egy szállítói bizalmi rendszerre alapozva elkerülhetők a határellenőrzések, elegendő az áruszállító teherautók vizsgálata a telephelyeken, ahova viszik az export-import árut. Ezzel azonban van néhány gond - hívja fel a figyelmet a BBC.

Bajok

Az első, hogy a megbízható szállító cím elnyerése nem automatikus, egy erre alapuló rendszer kiépítése - ne feledjük, ebbe a kisvállalkozóknak is be kellene kapcsolódniuk - éveket vehet igénybe. Sokan úgy vélik, hogy nem lehetne minden szállítóra kiterjedő, 100 százalékos rendszert kialakítani, így mégis szükség lenne határellenőrzésekre. A járműveket követő, illetve a tartalmuk gyors ellenőrzését lehetővé tevő elektronikus rendszerek, amelyeket szintén ajánlanak a brexiterek, növelnék a szállítási költségeket. Ezek főként kisvállalkozásoknak okozhatnának túl nagy kiadásokat.

További gond, hogy az EU élelmiszer-szabályozása előírja, hogy az unió területére bekerülő árukat a határátlépés helyén kell ellenőrizni, hogy ne kerülhessenek az EU-s szabványoktól elütő termékek házon belülre. Ez eleve feltételezi a valós határ kialakulását az Ír-szigeten, ráadásul egyes szakértők szerint rémálommá válhat, ha például valaki pizzát akarna átvinni az észak-ír-ír határon, mert annak elvileg minden összetevőjét egyenként kellene megvizsgálni. Végül a leges legnagyobb gond a brexiterek tervével az, hogy az Ír Köztársaság semmilyen határellenőrzést nem akar, sem a két ír állam határán, sem saját területén belül az Észak-Írországból érkező áruk esetén.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
Hírhez tartozó kép:
Vona kedvencét Hadházy látta el - Egy beteg cica hozta össze a régi ellenfeleket
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Megint baleset: két autó ütközött a 14. kerületben !
Mi történik az országban? - mellkason szúrta férjét egy mátraverebélyi nő!
Hajninak egy százalék esélyt adtak: Megtette első lépéseit a balesetben lebénult lány
Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat!
Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot
Trócsányit verik Orbán helyett
Napok óta lángol ötszáz körbála Fejér megyében
Elkezdődött a fűtési szezon Budapesten
Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer!
A sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált
Görögország: Újabb erdőtüzek keletkeztek Athén közelében
Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatást!
Autószállító tréler karambolozott az M0-son
Forradalmi ellenállásra szólított fel mindenkit Matteo Salvini
A Vöröskereszt nevével visszaélve próbálkoznak a csalók
Egy budapesti lépcsőházba berántva próbált megerő*akolni egy nőt a képen látható férfi!
Még mindig faxot használnak a magyarországi kórházakban!
Hiába kérte a fogyatékos fiát egyedül gondozó nő, hogy kevesebb lakbért fizethessen
Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön
Farkas Flórián ismét nyeregben érezheti magát
Új céget alapított Mészáros Lőrinc felesége!
Lévai Anikó Orbánnak: Ne kockáztass!
Kunetz: Orbán fejében nincsen benne az egészségügy
22 milliárd forintos gázhálózati munkát nyert el Mészáros Lőrinc!
Rengeteg pénzt hagytak a nyaralók Mészáros Lőrinc szállodáiban
Segíts egy megosztással: a rendőrség keresi a 16 éves eltűnt kislányt!
Halálra gázolt egy embert a vonat Székesfehérvárnál
Jövő héten hidegfront érkezik: zápor, zivatar, sőt talajmenti fagy sem kizárt !
A nagyszülők szerint, nem az anyja verte agyon a 11 hónapos Hannát
MÁV: Gázolás miatt késnek a vonatok!
Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
1 milliárd dollárt csatornázott ki külföldi számlákra a Sackler család
Pénzbüntetésre ítélték az érdi polgármestert, jogszerűtlenül buzdította a szavazókat, voksoljanak a Fideszre.
Matolcsy megígérte, hogy még évtizedekig tart az új magyar aranykor
Megkezdődött a Móricz tér kiürítése bomba hatástalanítása miatt!
Levágta barátja nemi szervét egy nyíregyházi férfi
NVI botrány: Fejlesztési hiba miatt voltak adateltérések a választási oldalon!
Sas József felesége: Jóska teste szinte magatehetetlen
Gyilkos árvizek tarolták le a Spanyolországot: öten meghaltak, mindent vitt a hömpölygő ár!
Halálos tragédia: darabokra szakadt az autó az M5-ös autópályán!
Harminc év börtönt kapott egy katolikus pap aki túlságosan szerette a gyerekeket!
Orbán szókészletében megjelent a magasabb rendű élet
Az áramipar rejtett titka: A szén-dioxidnál 23500-szor durvábban melegítő szintetikus gáz
A Fidesz megint összekeverte magát Karácsony Gergellyel
Felavatta és megszenteltette Zalaegerszeg fideszes képviselője a képen látható földutat!
Tarlós: Az ellenzékiek csak provokálnak az adatkezelési ügyekkel!
Nagykállóban lenne képviselő Orosz Mihály Zoltán
Kanadában nem engedélyezik azokat az építkezéseket, amelyek miatt elszállhatnának a lakbérek!
Az új olasz kormány engedi, hogy kikössenek a menekülteket szállító hajók
Három magyar férfi támadt egy külföldi nőre Budapesten
Megerősítették: megölték Oszama bin Laden fiát
Budapest: ellenzéki polgármesterjelöltek léptek szövetségre!
Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik! - felejtse el a mobilját vezetés közben!
Mindene odalett egy háromgyermekes családnak! - leégett a házuk
Tarlós a fogyatékkal élőkről: Félremagyarázás áldozata lett!
Nem tudom, hogy hol alszom a gyerekeimmel! - kilakoltatás: 18 millióból lett 76 millió!
Utcára tették, most gazdit keres! - segíts egy megosztással!
Az utcán hagyott kutya 7 napot várt az út szélén, csak azért, mert a gazdája azt mondta neki, hogy ülj!
Orbán: Nálunk nem meghatározó a korrupció!
Budapesti hotelből tűnt el egy idős bácsi, keresi a rendőrség
Újabb olaszliszkai lincselő kap milliókat a magyar államtól! - eddig csak a sértett család nem kapott pénzt!
Kampányháború: Megtámadták Tordai Bencét a Tarlós-balhé után !
Megtelt az utca a Pikó András mellett tüntetőkkel
Milliárdokat kaphatott Hernádi Zsolt az államtól egy esztergomi hotelre, a pénzt adó szervnél dolgozó unokaöccse lett a Fidesz helyi polgármesterjelöltje
Összekapta magát a forint! - az euró egészen 331 forintig csökkent a reggeli 332 forintról!
Mindenki aludt a kigyulladt hajón, amelyen 34 ember lelte halálát!
Nekiment Tarlósnak az értelmi fogyatékosok érdekvédelmi szövetsége! - a vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni!
Nem azért ad 54 ezer forintos juttatást a kormány a közmunkásoknak, mert kampány van
Zuglói tragédia: Beszippanthatta a tehervonat alá a menetszél a peronon álló nőt!
Botlatókövet kapott Rejtő Jenő
Káosz Budafokon: Több esetben nem volt orvos az ügyeleten
A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd Budapesten!
Orbán beszállt a választási kampányba!
Nem léphet be a KDNP-be a volt MSZP-s polgármester
Karácsony a megafonos vitáról: Nem láttam a videót, de ismerem a főpolgármester stílusát!
A svájci rendőrség nyomoz egy Magyarországon köddé vált cég után!
A háború semmi ahhoz képest, amikor gazdaságpolitikusok ugranak egymásnak!
Reagált Puzsér feljelentésére Berki Krisztián
Meghalt az a férfi, akit a saját autója gázolt el a XX. kerületben
Rosszul lett, majd meghalt az egykori parlamenti képviselő
Lombik botrány: ázsiai gyereke született a fehér párnak!
A kormány biztos kimondta: tízezer gyermek szenved Magyarországon!
Hivatalos: Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a magyar rezsiutalványt!
Elhalasztotta a Hankook a gyár bővítést!
Bayer nem kért bocsánatot, így hivatalosan is vádlott lett!
Tarlós pista bácsi megint fát ültet!
Kihallgatta a rendőrség az egyik józsefvárosi képviselőjelöltet
Trumpon nevet mindenki: szerinte az energiatakarékos izzók miatt tűnik narancssárgának az arca
Mutatjuk kit állított Orbán az uniós ezermilliárdok szétosztásának élére
Több százan tüntettek Pikó András mellett Józsefvárosban!
Száz óriásplakáthelyet kapott az ellenzék a fővárosban
Meghalt Konrád György
Konrád György: Aki egyszer uralomra kerül, mindenféle trükkel azon van, hogy ott maradjon
Nagy baj van Trócsányi jelölésével! - Manfred Weber szerint sok még a kérdés
Rekord büntetést vállalt be Orbán, így újra ömlik az EU-pénz Magyarországra!
Óriási bajban van az autóipar: tömegesen szűnhetnek meg a munkahelyek!
Orbán: nem lesz elég az első családvédelmi akció, még két terv van a fejemben !
Hiába várják haza - Fiatal lányt gázolt halálra a vonat Zuglóban!
Örülhet a Telekom, óriási bajban van a Digi!
Rekord összegű EU-s pénz érkezett a nyár végén!
Nem vicc! - Egy magyar tudós megvizsgálta, mekkora nyomással szar*nak a pingvinek!
A kormányhivatal vezető munkatársát rúgták ki, miután benézték a trágyaszagról szóló álhírt!
A mostani diáksztrájk nem rengeti meg az országot
Lépett az ügyészség: Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanügyekben!
Befalazott emberi csontokat találtak egy budapesti ház pincéjében
Electrolux leépítés: Néma csendben vették tudomásul, hogy kirúgják őket!
92 éves polgármesterjelölt is indult az önkormányzati választáson
Rogán Cecília hatalmas házat bérel Sarka Katáéktól!
Nem tudták megmenteni a közlekedési balesetben megsérült nőt!
Ezért ő a legjobb: itt van a videó Hosszú Katinka kegyetlen edzéséről
Kigyulladt egy kamion az M0-ás autóúton!
Orbán szerint Trócsányi egyetlen hibája hogy rossz helyről jött, mert hát magyar!
Tárgyalási botrány: A meggyilkolt kislány rokonait már az épületbe sem engedték be!
Drograzzia: Három megyében egyszerre csaptak le a rendőrök!
Mindkét szülő külföldi, a gyereknek viszont magyarul is el kell boldogulnia!
Elfogultságra hivatkozva visszaléptek a Czeglédy-ügy bírói, elmarad a tárgyalás!
Tarlós kiakadt: Mit orbánviktorozik maga, beteg? Tényleg? Menjen el az orvoshoz!
Tarlós Karácsony emberének: Miért ilyen paraszt, hogy belevág a mondatomba?
Zuglói fideszesek szerint Karácsony még lopni se tud magának
Orbán: A kormánnyal harcolni akaró polgármester alkalmatlan
Vizsgálat indult: Több helyen felvetődött a gyanúja, hogy a választások ajánlóívein szereplő adatokat jogosulatlanul kezelték
Szijjártó szerint csak hisztiznek a Szlovákok!
Alföldi a szabadság elleni támadást lát Pikó kampányközpontjában tartott házkutatásban!
Bayer Zsolt nem kér bocsánatot Nagy Blankától!
Pénzbüntetéssel megúszták a mentők autóit megrongáló külföldiek!
Az év egyik legjobb magyar dokumentumfilmje
A közmunkásokkal vitették ki a Fidesz szórólapjait!
Balhé a vonaton: Az Allahu akbar-t kiáltó, fenyegetőző férfit a rendőrök várták Budapesten!
Tarlós: önálló ember vagyok haver!
Sokkal többen menekülnek el szélsőséges időjárás miatt, mint a fegyveres konfliktusok elől !
Országos sztrájkba hívták a diákokat mára!
Orbán: Onnan lehet megismerni a korrupciótól szenvedő országokat, hogy nem fejlődnek, hiszen ellopják a pénzt!
Orbán: Ha én vagyok az oka valaminek, de nem akarom, hogy engem nevezzenek meg felelősnek, másra kell mutatnom
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva