Na most van baj: reagált a NATO-főtitkár, miután kezébe került a magyar delegáció nyilatkozata

Már közel a cél.

Jens Stoltenberg üdvözölte a kedden Svédországba látogató magyar delegáció nyilatkozatát, miszerint az Országgyűlés hamarosan ratifikálhatja az ország csatlakozási dokumentumait. A NATO-főtitkár kifejezetten fontos feladatnak nevezte a katonai szövetség bővítését.

Hende Csaba és Németh Zsolt vezetésével négyfős delegáció indult Svédországba azért, hogy a kormánypárti képviselőkben felmerült sérelmeket tisztázzák. Hende Csaba szerint a tárgyalás barátságos keretek között zajlott, a politikus közölte: támogatják Svédország NATO-tagságát.

„Finnország és Svédország meghívása a szövetség tagjai közé azt üzeni, hogy a NATO szerint minden nemzetnek joga van megválasztania, milyen úton kíván haladni”

— fogalmazott Stoltenberg kedden Brüsszelben.

Elmondta, a tagállamok közül mindenki aláírta a két ország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet, már csak Magyarország és Törökország ratifikációja hiányzik, de bízik benne, hamarosan ez is meg fog történni. A politikus nemrég megegyezett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, hogy a hét második felében folytatják a bővítésről szóló megbeszélésüket Brüsszelben.

Stoltenberg úgy nyilatkozott, a NATO segíti majd Ukrajnát a konfliktusban, ellátja „mindennel”, amire a megtámadott országnak szüksége lesz a győzelemhez.

A NATO főtitkára történelmi lehetőségnek nevezte, hogy megegyezés született a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok helyreállítását célzó uniós javaslatról, így teremtve meg a békét a régióban.

„A megoldásnak az emberi jogok, a demokratikus értékek és a jószomszédi kapcsolatok betartásán kell alapulnia” — mondta Stoltenberg.

Bajram Begaj albán államfő is részt vett a sajtótájékoztatón, elmondta, Koszovó 15 éve keményen dolgozik a jogállamiság megteremtésén, elmondása szerint támogatják nemzetközi és regionális szervezetekben való részvételüket, így a NATO-tagság útján is mellettük állnak majd. Albánia támogatja a katonai szövetség bővítését, elsőként ratifikálták a svéd és finn csatlakozási megállapodásokat.

Albánia orvosi segélyekkel és katonai eszközökkel támogatja Ukrajnát, ez a jövőben is így lesz, szerintük Oroszország komoly veszélyt jelent nem csak a NATO-tagállamokra, de a Nyugat-Balkánra is.

„Albánia jelen van a KFOR-misszióban, részt vesz a Lettországban és Bulgáriában szolgálatot teljesítő NATO-missziókban, és folyamatosan dolgozik hadserege modernizálásán és kapacitásának fejlesztésén. Albánia minden feltételt teljesíteni fog ahhoz, hogy az Európai Unió tagjává váljon”

— mondta az államfő.

(MTI)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....