thepost / Magyarország / Budapest / 2019.08.19
THE POST
           
19
Lezavarják a repülőről a Kanadába repülő romákat!
Ez is érdekelhet:
Tűzoltók fékezték meg a tüzet a budapesti étteremben!
Sokkoló videó: késsel rabolt ki egy taxist két kiskorú!
Egy külföldi biciklist gázolt halálra a budapesti villamos!
Már az ENSZ és az Európai Tanács asztalán vannak azok a dokumentumok, amelyek azt igazolhatják, hogy áprilisban ismét törvénytelenül tagadták meg egy magyar családtól, hogy Kanadába repülhessen. Elégtételért küzdenek, miközben az ombudsmani hivatal szerint más városokban is történtek jogsértésgyanús esetek, amikor utasokat azért nem engedhettek fel egy repülőre, mert cigányok.

A mai napig előfordulnak olyan esetek, hogy Kanadába utazni vágyó, a szükséges dokumentumokkal és engedélyekkel rendelkező magyarok nem szállhatnak fel a repülőre, mert a becsekkolás előtt egy személy mindenféléről kifaggatja őket, majd rövid telefonos egyeztetés után azt közli velük, hogy nem mehetnek. Korábban több ilyen esetről írt a hvg.hu is, idén pedig az RTL Klub számolt be egy ugyanilyen ügyről.

„Úgy éreztem magam, mint aki lebukott”

„Olyan, mintha vennél egy villamosjegyet, majd, amikor felszállnál, lelöknének róla" - mondja a hvg.hu-nak Kiss Attila, aki feleségével, Andreával utazott volna közvetlen járattal Torontóba április 2-án. Megvolt a repülőjegyük oda-vissza, megvolt a beutazási engedélyük, érvényes útlevél, nem gondolták, hogy baj lesz, annál is inkább, mert Andrea 2017-ben már egyszer kilátogatott húgához. Most is oda indultak, hogy segítsenek neki a műtétje után, de már Budapesten elakadtak.

Egy rutinellenőrzés után a becsekkolás felé indultak, amikor utánuk szaladt egy ügyintéző, hogy feltegyen nekik pár kérdést: van-e elég pénzük, hol dolgozik Andrea húga, miért mennek két hónapra, miért visznek ilyen kis csomagot. Az ügyintéző aztán elvette az irataikat, lefolytatott egy beszélgetést a kanadai hatóságokkal, majd közölte, Kissék nem utazhatnak. Igényelhetnek vízumot, tehetnek panaszt a kanadai bevándorlási hivatal oldalán, de nem utazhatnak, mert vendéglátójuknak nincs rendben a státusza. Hamarosan jött is az email, hogy Kanada érvénytelenítette a beutazási engedélyüket. Kissék azt mondják, az átlagos magyar munkavállaló életét élik, nem szándékoznak kivándorolni, így nem is értették, miért nem szállhattak a gépre. Mindeközben a többi utas zavartalanul szállhatott fel a járatra, ők is oda-odapillantottak a két félreállított magyarra.

A beszélgetés egy részét Attila rögzítette, az utolsó másodperceket a felesége a telefonja kamerájával is. Ezek a felvételek most bizonyítékként szolgálnak egy megindult eljárásban.

A jogvédő szerint ez diszkrimináció

Az ombudsmani hivatal szerint jogtalan ez az eljárás, mert a magát amúgy nem azonosító ügyintézőnek csak szigorúan ahhoz lett volna joga, hogy a repülés biztonságát érintő kérdéseket tegyen fel, és kérdéses, milyen információkat adott a kanadaiaknak. Vitatható az is: ők ezek alapján hogyan vonták vissza a beutazási engedélyt - erről Lukács Gábor, Kanadában élő légiutas-jogvédő beszélt a hvg.hu-nak. Lukács több ilyen ügyben is a bírósághoz fordult, mert szerinte a kanadai kormány diszkriminál. Az egyik ilyen bírósági ügy Kisséké: ebben Lukács azt szeretné elérni, hogy a bíróság állítsa vissza a beutazási engedélyt, és kártalanítsa a megalázott utasokat.

A többi eljárás 2015-ös ügyekre vonatkozik. Ezekben Lukács olyan dokumentumok szeretne megkapni, amelyekből szerinte kiderül, mi alapján nem engedték be a magyarokat, illetve amelyekből kiderül, hogy a hatóságok mivel indokolták a döntést. Az állam azonban bizonyos iratokat csak titkosítva akar a bíróságnak átadni. Lukács ezt azzal magyarázza: Kissék és a többiek megkülönböztetése rasszizmus, és azért nem utazhattak, mert romák. Kissék is azt látták, hogy egyedüli romaként csak őket állították félre a torontói járatnál.

Az, hogy az eljárással bajok vannak, nem csak ő állítja, hanem a Szalayné Sándor Erzsébet, a nemzetiségiek jogának védelmét ellátó ombudsmanhelyettes is. Ő még 2016-ban adott ki elvi állásfoglalást. 2016-ig 50-60 embert érintő ilyen ügy történt nemcsak Budapesten, más reptereken is (de ezek csak azok az esetek, amelyekről a hivatal tud).

A botrányt kavaró intézkedések háttere, hogy a kanadai határőrizeti szerv (Canadian Border Services Agency, CBSA) visszafordítja azokat az utasokat, akik a megfelelő dokumentumok híján akarnának beutazni Kanadába. Illetve azok a légitársaságok, akik ilyen személyeket szállítanak, büntetést kapnak – legalább is ezt állítják, de Lukács szerint ez nem igaz, az általa bemutatott jogszabály arról szól, nem kell büntetést fizetni a cégeknek, ha nem vízummentes országból érkezik utas, akit Kanada mégsem enged a földjére.

A cégek ezt az ellenőrzést még felszállás előtt végzik el, rendszerint a Budapest Airport Zrt. leányvállalataként működő BUD Security Kft. munkatársaival, akikkel szerződést kötnek. De a megfelelő dokumentumok megléte mellett azt is megpróbá

lják megtudni, hogy a leendő utas nem letelepedési vagy munkavállalási szándékkal próbál-e kimenni. Ha felébred a gyanú, akkor egyeztet a CBSA emberével telefonon, majd meghozza a döntést – az ombudsmani állásfoglalás szerint egyértelműen mindig a légitársaság határoz.

Ez azonban problematikus eljárás, ugyanis a kanadai jogszabályok csak a dokumentumok hitelességének ellenőrzését tennék lehetővé, írja Szalayné. A „gyanús” utasok kikérdezésének alapja felveti a diszkrimináció gyanúját.

Ezt erősíti meg a kanadai hatóság is a hvg.hu-nak. Nem tudhatjuk, mi állhatott ezen elutasítások mögött, írja lapunk érdeklődésére a kanadai Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szóvivője, de kiemeli, Kanada senkit nem diszkriminál származás vagy etnikai hovatartozás alapján. A légitársaságok ügyintézői visszautasíthatják a Kanadába utazást számos ok miatt - biztonsági, egészségügyi kifogások, illetve a megfelelő utazási dokumentumok hiányára hivatkozhatnak.

A szóvivő röviden ismerteti válaszában a Kanadában tartózkodás különböző formáihoz szükséges iratokat attól függően, kell-e vízum vagy nem a származási országból. Maximum hat hónap tartózkodásra - nyaralás, család- vagy baráti látogatás, üzleti út - az elektronikus utazási felhatalmazás (Electronic Travel Authorization, eTA), magyarul beutazási engedély kell. Kisséknek ezen az alapon nem lehetett volna megtiltani a beutazást: megvolt az eTA, két hónapra mentek volna, megvolt az útlevelük, nem jelentenek biztonsági kockázatot, és családlátogatás volt a cél.

A BUD Security Kft.-nak a 2015-ös ügyekben leginkább érintett Air Transat légitársasággal kötött szerződésében olyan pont olvasható az ellenőrzésekről, amelyeknek nincs se magyar, sem EU-s hivatkozási pontja, azaz törvénytelen, emelte ki az ombudsmani állásfoglalás. A többi körülménnyel együtt ez a napi gyakorlat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren sérti az ombudsman-helyettes elvi állásfoglalása szerint

- a tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való jogot (mert az érintett utasok nem tudták, ki, miért, mi célból faggatja őket, a vizsgálat eredményéről nem kaptak semmilyen dokumentumot, a verdikt elhangzása után nem tudták meg, melyek a lehetséges jogorvoslati fórumok)

- és megsérti a mozgásszabadság jogával élni kívánó személyek emberi méltóságát.

„Tekintettel arra, hogy e gyakorlat a rendelkezésemre álló információk alapján jelentős arányban érintette a roma személyeket, illetve családokat, így az ellenőrzés az egyenlő bánásmód követelményét sértő módon valósult meg” - olvasható a konklúzió.

A Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes által vizsgált eljárást folytató légitársaság az állásfoglalás kiadását követően beszüntette magyarországi működését, így a hazai panaszok száma jelentősen csökkent - válaszolta a hvg.hu érdeklődésére az ombudsmani hivatal. Az ombudsmanok európai hálózata révén azonban az ombudsmanhelyettes értesült arról, hogy hasonló gyakorlatot észleltek Prága, Pozsony, Varsó, Bécs és Párizs repülőterein is, elsősorban roma személyekkel szemben.

Az ombudsmanhelyettes állásfoglalásának megállapításait és megoldási javaslatait megosztotta a társszervekkel, valamint jelzéssel élt az Európa Tanács és az ENSZ illetékes szakértői testületei irányába. A hazai gyakorlatot a nemzetiségi ombudsmanhelyettes folyamatosan figyelemmel kíséri és konkrét panasz vagy generális visszásság esetén haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket, zárul a válasz.

„Mondják ki, hogy hibáztak!”

Kisséket az is bántja, hogy szabad emberként épp a hazájukból nem tudnak elutazni, hogy egy magyar ügyintéző mondja ki, nem repülhetnek. Az erkölcsi kár és trauma mellett anyagi is érte Kisséket: a 340 ezer forintos jegyük odalett, 16 ezer forintot ajánlott fel nekik a Lufthansa kártérítésként.

A diszkriminatív eljárásról szóló állásfoglalásában az ombudsman-helyettes arról is ír, a kártalanítással is bajok vannak, mivel nincsenek olyan dokumentumok a döntésekről, amelyekre hivatkozni lehetne.

"Sokan kérdezték, miért csináljuk ezt, miért nem adjuk be újra a kérelmet, utazunk el más városból? Nem erről van szó, nem is a pénzről van szó, bár nyilván jól jönne a kártérítés. Nekünk is van büszkeségünk, érzéseink. Elégtételre van szükségünk, mondják ki, hibáztunk, kérjenek elnézést" - mondja Kiss Attila a hvg.hu-nak.

Lukács Gábor azt tanácsolja, akit az úti célján és a tartózkodása időtartamán túl kérdeznek légitársaságok, tagadja meg a válaszadást. Ilyen kérdéseket csak a kanadai határőrizeti szerveknek szabad feltenni. Ha pedig hasonló eset történik vele, videózzon, rögzítse az incidenst, hogy legyen bizonyíték a kezében.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Megkapja az igényelt 1 milliárd forintot Orbán Ráhel divat cége!
Orbán megszólalt a lánya által eldobott szaros pelenka botránnyal kapcsolatban!
Hátborzongató: terhes feleségével és gyermekével gázolt el egy autó egy motoros férfit!
Hírhez tartozó kép:
Megkapja az igényelt 1 milliárd forintot Orbán Ráhel divat cége!
Orbán megszólalt a lánya által eldobott szaros pelenka botránnyal kapcsolatban!
Orbán megszólalt a lánya által eldobott szaros pelenka botránnyal kapcsolatban!
Hátborzongató: terhes feleségével és gyermekével gázolt el egy autó egy motoros férfit!
Tűzoltók fékezték meg a tüzet a budapesti étteremben!
Sokkoló videó: késsel rabolt ki egy taxist két kiskorú!
Egy külföldi biciklist gázolt halálra a budapesti villamos!
Sokkoló videó: egy magyar iskola diáklányai alázták meg társukat!
Akik elégedettek a szexszel, megteszik ezt a 10 dolgot!
Mindenki megcsodálja a 4 méteresre nőtt magyar napraforgót!
Gulyás: Az MSZP mint ellenfél már nincs a pályán!
Közel 50 éve lángol a pokol kapuja a sivatag közepén!
Óriási razzia: Illegális gyorsulási versenyre csaptak le a budapesti rendőrök!
Ezrével pusztulnak a lazacok Alaszkában a meleg miatt!
Epilepsziás beteget élesztettek újra a Wizz Air utaskísérői!
Durva szabálytalanságokat talált a hatóság a gyermekétkeztetési rendszerben!
Nem kevesen használnak kokaint a szexhez!
Izgalmas történetekkel tér vissza a képernyőre a legismertebb magyar falu!
Gyerekszáj: döbbenet amit a kislány a fagyijáról mondott!
Íme az űrhajós, aki szendvicset csempészett a világűrbe!
Kigyulladt a Tótvázsonynál lezuhant kis repülő!
Tiborcz 34 millió forinttal segítette a SOTE gyermekklinikáját!
Óriási TEK-es készültség várja Sopronban Angela Merkelt és Orbánt!
Négy embert ölt meg egy páciens egy román pszichiátrián!
Súlyos következménye lesz, ha megegyezés nélkül lépnek ki a britek az EU-ból!
Az Iszlám Állam öngyilkos merénylője robbantott egy esküvőn!
Máris megvan az NB I első edzőváltása!
Horror: baltával mészárolta le családját egy orosz kamasz!
Megrázó felvétel: videón, ahogyan két kamion frontálisan ütközik!
Spanyolországi káosz: 4000 embert telepítettek ki!
Világbajnok ötödik helyezett lett a magyar U19-es kézicsapatunk!
Az emberre is veszélyes ez a szúnyog!
Több millió lájkot kapott eddig ez a macskás videó!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Párizs: agyonlőtte a pincért egy vendég, mert lassan hozta a vacsoráját!
Óriáskullancsok jelentek meg itthon: súlyos betegséget is terjeszthetnek!
Európai hőség jön: 40 fokos tikkasztó hőség is lehet!
Sokkoló részletek: korábban cigicsikket nyomtak el az agyonütött kislány testén!
Eldurvult a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón!
Vége a türelemnek: büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat!
Eddig 8 halottja van az odesszai szállodatűzben!
Kórházban tartóztatták le a kislányát halálra verő nőt!
Az eddigi legsúlyosabb vízválság fenyegeti a Földet!
A legfontosabb kérdés a világon, hogy hány napig hordhat egy nő egy bugyit?!
Lovagkeresztet kapott a polgármester, aki korábban durva dolgokat mondott!
Azt hitte, egyedül temeti el feleségét, végül több száz ember jelent meg!
Arannyal zárt Hosszú Katinka!
Eltűnt a boltokból a szabadföldi paradicsom és paprika!
Autópályán hajtott végre kényszerleszállást egy kisrepülőgép
Párzó oroszlánok okoztak pánikot a szegedi cirkusz előadásán!
Ököllel ütötte, majd megrugdosta élettársát egy magyar férfi!
Ez történt a pilótával, akit háromszor küldtek a sugárzó csernobili atomreaktor fölé!
Hiába küzdöttek érte, meghalt a 10 hónapos Hanna akit édesanyja vert agyon!
Folytatódik a balhé: nem bánja a két rádiós, hogy beszóltak Ganxstának!
Figyelem! - Szünetel a sürgősségi ellátás a Honvédkórházban ma éjjel!
Nagy Blanka: Feljelentették a szüleimet, de nem adom fel!
Megtalálták a szorongásért felelős részt az agyban!
Németh Miklós - Nem hiszek a kerítésekben!
A kormány a Microsoft-szoftvereket is szabályosan szerzi be!
Serpenyővel verte agyon édesanyját a mohácsi gyilkos!
Csodálatos, de figyelmeztető a grönlandi jégolvadás!
Három meteorit csapódott be Nógrádban!
Álláshirdetéssel várta haza gyerekeit az anya - az internet imádja!
Elhunyt Peter Fonda, a szelíd motoros!
Zavarták az ipari alpinisták – átvágta a kötelüket!
Katasztrófa az utakon! - Nyolc autó ütközött az M7-esen a Balaton felé!
Kényszerleszállás egy részeg férfi miatt: videón a filmbe illő magyarázkodás!
Egymillió forintos madarat fotóztak le a balatonnál!
Kilenc ápolónő várt egyszerre gyereket!
Európa legködösebb ügye a magyar kerítés!
Elkeserítő: Megjelent az Északi-sarkon a műanyag szemét!
Durva! - Tíz nap alatt tekerte át Európát!
Havi 850 ezret kap tanácsadásért az államtól ez a plébános!
Rejtélyes tulajdonos vette át az MKB részvénycsomagját!
Kis zsiráf született a veszprémi állatkertben!
Nem tudni kié a magyar rendszámos 110 milliós Rolls-Royc!
Órákra leálltak a számítógépes rendszerek a repülőtereken!
Románia befogadja Máltán kimentett menekülteket!
Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep is!
Microsoft korrupciós botrány: a magyar kormány nem tud semmiféle botrányról!
Mint rossz gazda a kutyájával, úgy bánik Orbán az országgal!
Tolvaj mosómedve szorult egy csokiautomatába!
Hisztiznek a dinnye termelők: 500 forintos kilónkénti árakról beszélnek!
Óriási pénzt ad a CEU-nak Soros!
Áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása vagy elfelejtődik?
Raiffeisen : Tízezreket kapnak vissza az ügyfelek!
Több banknál kizáró ok a babaváró hitelre a speciális jövedelem!
Hét kisgólya nőtt fel egy fészekben!
Újabb furcsa független jelölt bukkant fel Miskolcon!
Magyarország : Az erdők méretével is sereghajtók vagyunk az EU-ban!
A tengeri jég ötöde egész egyszerűen eltűnt!
Jön a választás: fiktív lakcímmel rendelkezők, kettős állampolgárok, menekültek is szavazhatnak!
Hivatalos: Mészáros ruháiba öltözik az érdi kézilabdacsapat!
Vicces az egyház: Ha látni szeretnéd Istent, telefonálj autóvezetés közben!
Ami nekünk szórakozás, az a kutyáknak maga a pokol!
Egy mosógépben találták meg az eltűnt hároméves kislány holttestét!
Több mint 50 ember került kórházba az e-cigi miatt!
Fura jelenség Oroszországban: négy órával napfelkelte után még koromsötét volt a vidéken!
Plakáton kell megköszönni a támogatásokat a kormánynak!
Medves sétált be a benzinkútra! mindenki lederMEDVE nézte!
Horror Kunmadarason: tíz hónapos kislányával végzett egy anya!
A képen látható férfit keresi a rendőrség! - egy nőt bántalmazott!
Horrorbaleset: egy 18 éves fiú és a 21 éves barátja halt meg a Váci úton!
Gyanús edények miatt ürítettek ki egy New York-i metróállomást!
Megszüntetné a vonatokon az első osztályt egy német politikus!
Fél Európa On The Spotot fog nézni hétvégén!
Már a barlangi medvét is az ember irtotta ki 24 ezer éve!
Budapest: cserbenhagyásos gázolás szemtanúit keresik! - minden megosztás számít!
Mészáros Lőrinc mezeiben repülnének az érdi kézisek!
Több mint 300 céget irányít Mészáros Lőrinc!
Külföld: magyar ellenes plakátokon támadják Orbán maffiaállamát!
Nem marad következmény nélkül Orbánék korrupciója!
Kést vitt az utasszállító fedélzetére, a testvére hívta a rendőröket!
Egy Fordos csapódott be az M3-as bevezetőnél lévő OMV benzinkútba!
Hamarabb juthatnak haza a kóborló ebek!
Záróvonalon előzött, nem gondolta, hogy civil rendőrautó megy utána!
Durva zivatarokra figyelmeztetnek országszerte!
Honvédkórház: Ágyi poloskák inváziója keseríti meg a betegek életét!
Durva szakadék van a magyar átlagbér és a képviselők fizetése között!
Hosszú Katinka legnagyobb ellenfelét edzi Shane Tusup!
Angliai magyarok követték el a brutális állatkínzást!
Szijjártó testvére nagyon ügyes: áramlik is felé az állami pénz!
Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea!
Trump ötlete, hogy az USA megvehetné Grönlandot
Összesen 28 menekültet fogadott be a magyar állam!
Csodálatos és félelmetes ahogy egy parazita irányít egy csigát!
Szépen lassan hagyjuk, hogy kihaljon a szódás szakma!
Motoros halt szörnyet a 82-es úton!
Kezdőnek a csalások: 14 választási értesítőt találtak egy postaládájában!
Sose volt még ilyen kicsi a sarkokon a jég!
Óriási a botrány, mert Izrael Trump támogatásával kitiltott két amerikai képviselőt!
Sokkol a Coca-Cola – de most kicsit másképp!
Rendőrség a menekültek éheztetéséről: a hazai jogrendszer szerint kell eljárni!
A Fradi magabiztos: sikereket ígér nekünk!
Közel 500 milliót kaptak az államtól Rogán Cecíliához köthető sportrendezvények!
Nem nyílt ki az ernyő, 1500 métert zuhant egy nő!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva