thepost / Magyarország / Budapest / 2020.06.05
THE POST
           
05
Újabb 3 hónapos halasztásra kényszerítették Johnsont Brexit ügyben
Bár a brit parlament alsóháza ma 322:306 arányban egy olyan képviselõi módosító indítványt támogatott, amibõl az következne, hogy 3 hónapos, 2020. január 31-ig szóló Brexit-halasztás kellene kérnie Boris Johnson kormányfõnek az EU-tól, mégis látszik egy olyan út, ami lehetõvé teszi, hogy október 31-én éjfélkor következzen be a Brexit. Ehhez az kell, hogy a brit parlament mindkét házán villámgyorsan átmenjen a Brexit-megállapodás ratifikációja és így bár Johnson levélben kéri a halasztást, de az EU veszély nélkül visszautasítja azt. Erre utalt több szombat délutáni jelzés is.

Akkor foglaljuk össze, hogy mi a helyzet most
Csütörtökön összejött az EU és az Egyesült Királyság között a módosított Brexit-megállapodás, amit az állam- és kormányfõk már aznap jóvá is hagytak
Szombaton ezt a módosított Brexit-megállapodást szerette volna jóváhagyatni a brit alsóházzal is Boris Johnson kormányfõ, de idáig nem jutott el a folyamat, mert elõbb a beadványhoz benyújtott ún. Letwin-féle módosító indítványt hagyta jóvá a ház 322:306 arányban
A Letwin-módosító a gyakorlatban azt jelenti, hogy elõbb a brit kilépési megállapodás jogi implementációját kell elérni a brit parlamentben és csak ezután kell véleményt mondania a képviselõknek magáról a Brexit-megállapodás tartalmáról. Ezzel a „húzással” a parlament kivédte azt a trükköt, hogy elszabotálják a Brexit-megállapodás ratifikációját október végéig és így 31-én ratifikált megállapodás nélkül zuhant volna ki az ország az EU-ból.
A mai Letwin-módosító miatt Johnsonnak elméletileg csak egy rövid technikai jellegû Brexit-halasztást kellene kérnie az EU-tól (amíg a ratifikációs folyamat le nem zárul), de a Benn-törvény miatt valójában 3 hónapos, 2020. január 31-ig szóló Brexit-halasztás kérésérõl kell levelet írnia Johnsonnak.
Johnson szombaton délután azt mondta: nem kötelezi õt valójában erre a törvény és egyébként sem akarja már a további Brexit-halasztást letárgyalni az EU-val, mert szerinte ez káros lenne az országnak
A látszólagos ellentmondást az oldja fel, ha a kormánynak sikerül elérnie, hogy a brit törvényhozás mindkét házában villámgyorsan átmegy a Brexit-megállapodás ratifikációja és így bár Johnson elküldi a 3 hónapos halasztást kérõ levelet Brüsszelbe, de az megteheti majd, hogy október vége felé azt visszautasítja, mert idõközben brit oldalon már megszületik a ratifikáció. Így tehát október 31-én ratifikált kilépési megállapodás mellett tud távozni az Egyesült Királyság az EU-ból.
Ezzel Johnson végülis teljesítené a választóinak tett sorozatos ígéretet, hogy mindenképpen október végén távozni fog az ország a közösségbõl.
A brit kormány friss terve az, hogy már jövõ hétfõn, október 21-én a brit alsóháznak beterjeszti jóváhagyásra a Brexit-megállapodást és aznap második olvasatban már szavazhatnak is róla.
Az alsóházi elnök hétfõn dönt a szavazási menetrendrõl és a hétfõi második olvasat még nem az „ügydöntõ” szavazás lenne, az majd csak október vége felé lenne. Az ügydöntõ szavazás eredményéig az EU még kivárhat, hogy megengedje-e a további Brexit-halasztást, vagy sem.
2019. október 19. 17:19
Vasárnap reggeli meeting
Vasárnap reggel fél 9-re összehívták az EU 27 bent maradó tagállamának állandó brüsszeli nagykövetét, hogy egyeztessenek a teendõkrõl - tudta meg a Reuters. A hírügynökség egyébként megkérdezte a kialakult helyzetrõl az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak a szóvivõjét is, de õ nem kívánt nyilatkozni. Tusk szerepe azért kulcsfontosságú, mert az elõzõ két Brexit-halasztáskor neki kellett írnia Theresa May korábbi brit kormányfõnek, és most is neki kellene írnia Boris Johnsonnak.

2019. október 19. 17:12
Az Európai Bizottság is megszólalt
Tudomásul veszi az Európai Bizottság, hogy a brit alsóház ma a Letwin-módosító elfogadása miatt végülis nem szavazott magáról a Brexit-megállapodás tartalmáról és most a brit kormánynak az a feladata, hogy mielõbb tájékoztassa az Európai Bizottságot a továbbiakban tervezett lépéseirõl – ezt twittelte ki a Bizottság egyik szóvivõje a Reuters tudósítása szerint. A jelek szerint tehát Brüsszelben sem szomorkodnak amiatt, hogy ma ez lett a kimenet, mert nem magáról a minap kiharcolt kilépési megállapodásról mondtak ma ítéletet a képviselõk.

2019. október 19. 17:07
A lengyel miniszterelnök is megszólalt
Lengyelország nem a módosított kilépési megállapodás visszautasításaként, hanem a jóváhagyás elhalasztásaként értelmezi a brit alsóház döntését és továbbra is bízik abban, hogy a brit parlament ratifikálni fogja a megállapodást - közölte a Twitteren Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök szerint az az elsõdleges fontosságú, hogy a megállapodás nélküli Brexitet elkerüljük.

EZ A JELZÉS SZINTÉN AFELÉ MUTAT, HOGY AZ EU-S VEZETÕK BÍZNAK ABBAN, HOGY A BRIT PARLAMENT GYORSAN RATIFIKÁLJA A FRISS BREXIT-MEGÁLLAPODÁST, ÉS ÍGY VÉGÜLIS AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG RENDEZETT KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TUD KILÉPNI A HÓNAP VÉGÉN AZ EU-BÓL.

2019. október 19. 16:57
A franciák szerint tényleg nem kéne már tovább halasztani a Brexitet
Egy francia diplomáciai forrás azt jelezte a Reutersnek, hogy tényleg senkinek sem áll érdekében a Brexit harmadik halasztása. A forrás szerint a brit parlamenten múlik, hogy mikor tudják megszavazni "ügydöntõ" szavazással a módosított Brexit-megállapodást.

A francia forrás jelzése szintén afelé mutat, hogy ha a brit parlamentnek tényleg sikerül a következõ egy hétben ratifikálnia a kilépési megállapodást, akkor bár Boris Johnsonnak formálisan kell kérnie a Brexit 3 hónapos halasztását, de az EU megteheti, hogy ezt visszautasítja és így végülis október 31-én éjfélkor következik be a Brexit, ahogy azt egyébként Johnson végig ígérte.

2019. október 19. 16:51
Most akkor mi van és hogyan tovább?
Boris Johnson brit kormányfõ csütörtökön hozta össze a módosított Brexit-megállapodást az EU-val, amit aznap az állam- és kormányfõk már jóvá is hagytak és Johnson ezt a megállapodást szerette volna jóváhagyatni ma a brit parlament alsóházával. Ehhez az indítványhoz azonban Oliwer Letwin volt kormánypárti képviselõ többpárti támogatással egy olyan módosító indítványt nyújtott be, ami azt javasolta, hogy elõbb a brit kilépési megállapodás jogi implementációját érjék el a parlamentben és csak utána kelljen véleményt mondania a képviselõknek magáról a Brexit-megállapodás tartalmáról.

Elméletileg van esély arra, hogy ez az implementáció október 31-ig megtörténik, de jellemzõen legalább 2 hét kell hozzá és utóbbi esetben már kicsúsznánk az október 31-i Brexit-határidõbõl, azaz ratifikált megállapodás nélkül esne ki az ország az EU-ból.

A ratifikációt egyébként tudatos munkával el is lehetett volna szabotálni (voltak jelek, hogy egyes képviselõk erre készültek), így bár a parlament jóváhagyta volna ma a Brexit-megállapodást, de a jogi implementáció elmaradt volna.

EZT A KOCKÁZATOT VÉDTE KI TEHÁT MA A LETWIN-MÓDOSÍTÓ, MOST PEDIG
GYORS CSELEKVÉSRE KÉNYSZERÍTETTE A KORMÁNYT, HOGY A JOGI IMPLEMENTÁCIÓVAL HALADJON, HA JOHNSON TÉNYLEG NEM AKAR MÁR TOVÁBBI HALASZTÁST KÉRNI AZ EU-TÓL.

A legfrissebb menetrend szerint Johnsonék már jövõ hétfõn (október 21-én) benyújtják a parlamentnek a ratifikáció céljából a Brexit-megállapodást és kedden már az „ügydöntõ” szavazást is kérnék róla. Ha pedig ez megtörténne, és a felsõházon is sürgõsséggel átmenne a ratifikáció, akkor Johnsonnak bár elvileg el kellene küldenie a 3 hónapos halasztásról szóló kérést az EU-nak (ezt írja elõ számára a Benn-törvény), de az EU-nak nem feltétlenül kellene jóváhagynia, hiszen van ratifikált kilépési megállapodás brit oldalon.

MAGYARUL: HA JÖVÕ HÉTEN VÉGIGSZALADNA A BRIT TÖRVÉNYHOZÁS MINDKÉT HÁZÁN A RATIFIKÁCIÓS FOLYAMAT, AKKOR A GYAKORLATBAN MÉGSEM HALASZTANÁK EL A BREXITET AZ OKTÓBER 31-I HATÁRIDÕHÖZ KÉPEST, MERT AZ EU FORMÁLISAN VISSZAUTASÍTHATNÁ EZT A KÉRÉST, HISZEN BRIT OLDALON MÁR VAN RATIFIKÁLT KILÉPÉSI MEGÁLLAPODÁS.

A Benn-törvény szerint egyébként Johnsonnak kötelezõen el kell fogadnia 2 napon belül azt, amit az EU ajánl, így ha az EU a halasztás értelmének hiánya miatt (formálisan) visszautasítja a halasztás jóváhagyását, akkor végülis az Egyesült Királyság október 31-én éjfélkor tényleg képes lehet kilépni az EU-ból ratifikált kilépési megállapodás mellett. Ehhez persze EU-s oldalon még az is kell, hogy az Európai Parlament is gyorsan ratifikálja a friss Brexit-megállapodást.

2019. október 19. 16:30
Dacos üzenetet mondott Johnson
Én nem fogom letárgyalni az újabb halasztást az EU-val, mivel nem kényszerít engem a törvény a halasztásra és egyébként is azt fogom mondani EU-s barátainknak, hogy a további halasztásnak nincs értelme és káros az országnak, a demokráciánknak - többek között ezeket a talányos üzeneteket mondta a brit alsóházban Boris Johnson, miután átment az a módosító indítvány, ami lényegében 3 hónapos Brexit-halasztás kérését tette kötelezõvé számára.

2019. október 19. 16:01
Miért született ez a módosító indítvány?Mi ez a Letwin-módosító és mit jelent a gyakorlatban?
Miért született ez a módosító indítvány?
Mivel a Letwin-módosító átment a brit alsóházon, így magáról a Johnson által elért kilépési megállapodásról szombaton már nem is szavaz az alsóház. A módosító indítvány lényege az, hogy elõbb a Brexit-megállapodás jogi implementálását írják elõ a képviselõk a kormánynak (ratifikáció) és ezután dönt majd az alsóház magáról a megállapodás tartalmáról. A beterjesztõ szerint ezzel lehet teljesen biztosan kivédeni azt a veszélyt, hogy ratifikált megállapodás nélkül esik ki az Egyesült Királyság október végén az EU-ból.

Utóbbi helyzet akkor állt volna elõ, ha ma a parlamenti képviselõk többsége rábólintott volna a Johnson által kiharcolt módosított Brexit-megállapodásra (benne volt a levegõben, hogy ez sikerül a keményvonalas ERG-tábor támogatása miatt), de szándékos szabotálással, vagy egyszerûen a kétkamarás parlamenti döntéshozatal idõigénye miatt október 31-ig nem ratifikálták volna a brit jogrendben a kilépést. A szabotálásra készülésnek voltak jelei, mert Johnson egyszerre ígérte meg, hogy kéri az EU-tól a 3 hónapos halasztást, de közben azt is mondta, hogy ezzel együtt is ki fog lépni az ország az EU-ból október 31-én éjfélkor és a kettõ közötti nyilvánvaló ellentmondást nem oldotta fel a kommunikációjával.


Mi ez a Letwin-módosító és mit jelent a gyakorlatban?
Már önmagában az beszédes, hogy Oliwer Letwint Boris Johnson zárta ki a kormánypárt soraiból, mert nem volt hajlandó támogatni azt a stratégiát, hogy akár megállapodás nélkül zuhanjon ki az ország október 31-én éjfélkor az EU-ból. Ma pedig az õ nevét viselõ, több párt által támogatott módosító indítvány tört borsot Johnson orra alá. Mivel ezt a módosítót ma megszavazta a brit alsóház, ez az azt jelenti, hogy meg kell cserélni a friss Brexit-megállapodás parlamenti jóváhagyásának, illetve a kilépés jogi implementálásának (ratifikálásának) folyamatát. Ez azt jelenti, hogy elõbb ratifikálni kell a brit kilépés szövegét (várhatóan legalább 2 hetes folyamat) és utána mondana végsõ döntést a brit alsóház magáról a Johnson-alkuról. Letwin indoklása szerint csak ezzel a megoldással lehet biztosítani azt, hogy október 31-én ne zuhanjon ki az ország megállapodás nélkül az EU-ból, hanem mindenképpen elfogadott (ratifikált) megállapodás mentén történjen meg ez vagy október 31-én éjfélkor, vagy egy rövid technikai jellegû Brexit-halasztás mellett valamikor november elsõ felében.

Lényegében tehát a Letwin-módosító megszavazásával Johnsonnak „kapásból” a Brexit rövid technikai jellegû halasztását kellene kérnie az EU-tól, de közben belépett a képbe egy másik törvényi kötelezettség is: az ellenzéki kezdeményezésre már korábban elfogadott Benn-törvény. Ez azt írja elõ, hogy ha ma estig nem tudja megszerezni a parlament jóváhagyását a Brexit-megállapodáshoz Johnson (márpedig a Letwin-módosító megszavazása miatt nem tudja, hiszen nem is kerül már a képviselõk elé a Brexit-megállapodásról szóló döntés), akkor neki kötelezõen kérnie kell az EU vezetõitõl a Brexit 2020. január 31-ig szóló halasztását. Természetesen ebbe még „beleférne az”, hogy bár hivatalosan január végéig kéri a halasztást Johnson, de az EU azzal a feltétellel adná ezt meg, hogy lehet ezen rövidíteni, ha november elsõ feléig a kilépés brit (és EP-s) ratifikációja megtörténik. Így tehát valamikor novemberben meg is szûnne a brit EU-tagság, a január végi dátum csak a legvégsõ határidõ lenne.

ÖSSZESSÉGÉBEN TEHÁT A SOKSZOR PEDZEGETETT RÖVID, TECHNIKAI JELLEGÛ BREXIT-HALASZTÁSRÓL LENNE ELVILEG CSAK SZÓ A LETWIN-MÓDOSÍTÓ ELFOGADÁSÁVAL, AMIT A RATIFIKÁCIÓS FOLYAMAT MIATT KELL KÉRNI, ÉS NEM A BREXIT LÉNYEGI HALASZTÁSÁRÓL. A BENN-TÖRVÉNY MIATT VISZONT A GYAKORLATBAN JANUÁR 31-IG SZÓLÓ HALASZTÁST KELL KÉRNIE AZ EU-TÓL.

Ezzel talán még Johnson is védekezhet majd saját választói elõtt, akiknek számtalanszor megígérte, hogy október 31-én ha törik, ha szakad ("do or die"), de mindenképpen kilép az ország az EU-ból. A Brexit harmadik halasztása persze ezzel együtt is hatalmas hitelességi pofont jelent Johnsonnak, ami kinyithatja az utat az õ parlamenti megbuktatása és az elõrehozott választások elõtt. Ezt még november-decemberben meg lehetne tartani, azaz még a január 31-ig elhalasztott Brexit elõtt, de az esetleges második népszavazás megtartására már több, legalább 7-8 hónapnyi idõ kellene.

A Reuters legfrissebb összefoglalója szerint azután, hogy a parlament dönt (egyszerû többséggel) a második népszavazás kiírásáról, a választási bizottságnak legalább 6 hónap vizsgálati idõ kell a beterjesztett kérdésekrõl, és csak ezután ad zöld utat a kampány lebonyolítására. Így tehát ha például novemberben döntene a második népszavazásról a parlament, akkor annak megtartása jövõ késõ tavasz elõtt nem lenne lehetséges, ez pedig a Brexit január 31. utánra tolódásához vezetne.

Újabb 3 hónapos halasztásra kényszerítették Johnsont Brexit ügyben
Bár a brit parlament alsóháza ma 322:306 arányban egy olyan képviselõi módosító indítványt támogatott, amibõl az következne, hogy 3 hónapos, 2020. január 31-ig szóló Brexit-halasztás kellene kérnie Boris Johnson kormányfõnek az EU-tól, mégis látszik egy olyan út, ami lehetõvé teszi, hogy október 31-én éjfélkor következzen be a Brexit. Ehhez az kell, hogy a brit parlament mindkét házán villámgyorsan átmenjen a Brexit-megállapodás ratifikációja és így bár Johnson levélben kéri a halasztást, de az EU veszély nélkül visszautasítja azt. Erre utalt több szombat délutáni jelzés is.

Akkor foglaljuk össze, hogy mi a helyzet most
Csütörtökön összejött az EU és az Egyesült Királyság között a módosított Brexit-megállapodás, amit az állam- és kormányfõk már aznap jóvá is hagytak
Szombaton ezt a módosított Brexit-megállapodást szerette volna jóváhagyatni a brit alsóházzal is Boris Johnson kormányfõ, de idáig nem jutott el a folyamat, mert elõbb a beadványhoz benyújtott ún. Letwin-féle módosító indítványt hagyta jóvá a ház 322:306 arányban
A Letwin-módosító a gyakorlatban azt jelenti, hogy elõbb a brit kilépési megállapodás jogi implementációját kell elérni a brit parlamentben és csak ezután kell véleményt mondania a képviselõknek magáról a Brexit-megállapodás tartalmáról. Ezzel a „húzással” a parlament kivédte azt a trükköt, hogy elszabotálják a Brexit-megállapodás ratifikációját október végéig és így 31-én ratifikált megállapodás nélkül zuhant volna ki az ország az EU-ból.
A mai Letwin-módosító miatt Johnsonnak elméletileg csak egy rövid technikai jellegû Brexit-halasztást kellene kérnie az EU-tól (amíg a ratifikációs folyamat le nem zárul), de a Benn-törvény miatt valójában 3 hónapos, 2020. január 31-ig szóló Brexit-halasztás kérésérõl kell levelet írnia Johnsonnak.
Johnson szombaton délután azt mondta: nem kötelezi õt valójában erre a törvény és egyébként sem akarja már a további Brexit-halasztást letárgyalni az EU-val, mert szerinte ez káros lenne az országnak
A látszólagos ellentmondást az oldja fel, ha a kormánynak sikerül elérnie, hogy a brit törvényhozás mindkét házában villámgyorsan átmegy a Brexit-megállapodás ratifikációja és így bár Johnson elküldi a 3 hónapos halasztást kérõ levelet Brüsszelbe, de az megteheti majd, hogy október vége felé azt visszautasítja, mert idõközben brit oldalon már megszületik a ratifikáció. Így tehát október 31-én ratifikált kilépési megállapodás mellett tud távozni az Egyesült Királyság az EU-ból.
Ezzel Johnson végülis teljesítené a választóinak tett sorozatos ígéretet, hogy mindenképpen október végén távozni fog az ország a közösségbõl.
A brit kormány friss terve az, hogy már jövõ hétfõn, október 21-én a brit alsóháznak beterjeszti jóváhagyásra a Brexit-megállapodást és aznap második olvasatban már szavazhatnak is róla.
Az alsóházi elnök hétfõn dönt a szavazási menetrendrõl és a hétfõi második olvasat még nem az „ügydöntõ” szavazás lenne, az majd csak október vége felé lenne. Az ügydöntõ szavazás eredményéig az EU még kivárhat, hogy megengedje-e a további Brexit-halasztást, vagy sem.
2019. október 19. 17:19
Vasárnap reggeli meeting
Vasárnap reggel fél 9-re összehívták az EU 27 bent maradó tagállamának állandó brüsszeli nagykövetét, hogy egyeztessenek a teendõkrõl - tudta meg a Reuters. A hírügynökség egyébként megkérdezte a kialakult helyzetrõl az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak a szóvivõjét is, de õ nem kívánt nyilatkozni. Tusk szerepe azért kulcsfontosságú, mert az elõzõ két Brexit-halasztáskor neki kellett írnia Theresa May korábbi brit kormányfõnek, és most is neki kellene írnia Boris Johnsonnak.

2019. október 19. 17:12
Az Európai Bizottság is megszólalt
Tudomásul veszi az Európai Bizottság, hogy a brit alsóház ma a Letwin-módosító elfogadása miatt végülis nem szavazott magáról a Brexit-megállapodás tartalmáról és most a brit kormánynak az a feladata, hogy mielõbb tájékoztassa az Európai Bizottságot a továbbiakban tervezett lépéseirõl – ezt twittelte ki a Bizottság egyik szóvivõje a Reuters tudósítása szerint. A jelek szerint tehát Brüsszelben sem szomorkodnak amiatt, hogy ma ez lett a kimenet, mert nem magáról a minap kiharcolt kilépési megállapodásról mondtak ma ítéletet a képviselõk.

2019. október 19. 17:07
A lengyel miniszterelnök is megszólalt
Lengyelország nem a módosított kilépési megállapodás visszautasításaként, hanem a jóváhagyás elhalasztásaként értelmezi a brit alsóház döntését és továbbra is bízik abban, hogy a brit parlament ratifikálni fogja a megállapodást - közölte a Twitteren Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök szerint az az elsõdleges fontosságú, hogy a megállapodás nélküli Brexitet elkerüljük.

EZ A JELZÉS SZINTÉN AFELÉ MUTAT, HOGY AZ EU-S VEZETÕK BÍZNAK ABBAN, HOGY A BRIT PARLAMENT GYORSAN RATIFIKÁLJA A FRISS BREXIT-MEGÁLLAPODÁST, ÉS ÍGY VÉGÜLIS AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG RENDEZETT KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TUD KILÉPNI A HÓNAP VÉGÉN AZ EU-BÓL.

2019. október 19. 16:57
A franciák szerint tényleg nem kéne már tovább halasztani a Brexitet
Egy francia diplomáciai forrás azt jelezte a Reutersnek, hogy tényleg senkinek sem áll érdekében a Brexit harmadik halasztása. A forrás szerint a brit parlamenten múlik, hogy mikor tudják megszavazni "ügydöntõ" szavazással a módosított Brexit-megállapodást.

A francia forrás jelzése szintén afelé mutat, hogy ha a brit parlamentnek tényleg sikerül a következõ egy hétben ratifikálnia a kilépési megállapodást, akkor bár Boris Johnsonnak formálisan kell kérnie a Brexit 3 hónapos halasztását, de az EU megteheti, hogy ezt visszautasítja és így végülis október 31-én éjfélkor következik be a Brexit, ahogy azt egyébként Johnson végig ígérte.

2019. október 19. 16:51
Most akkor mi van és hogyan tovább?
Boris Johnson brit kormányfõ csütörtökön hozta össze a módosított Brexit-megállapodást az EU-val, amit aznap az állam- és kormányfõk már jóvá is hagytak és Johnson ezt a megállapodást szerette volna jóváhagyatni ma a brit parlament alsóházával. Ehhez az indítványhoz azonban Oliwer Letwin volt kormánypárti képviselõ többpárti támogatással egy olyan módosító indítványt nyújtott be, ami azt javasolta, hogy elõbb a brit kilépési megállapodás jogi implementációját érjék el a parlamentben és csak utána kelljen véleményt mondania a képviselõknek magáról a Brexit-megállapodás tartalmáról.

Elméletileg van esély arra, hogy ez az implementáció október 31-ig megtörténik, de jellemzõen legalább 2 hét kell hozzá és utóbbi esetben már kicsúsznánk az október 31-i Brexit-határidõbõl, azaz ratifikált megállapodás nélkül esne ki az ország az EU-ból.

A ratifikációt egyébként tudatos munkával el is lehetett volna szabotálni (voltak jelek, hogy egyes képviselõk erre készültek), így bár a parlament jóváhagyta volna ma a Brexit-megállapodást, de a jogi implementáció elmaradt volna.

EZT A KOCKÁZATOT VÉDTE KI TEHÁT MA A LETWIN-MÓDOSÍTÓ, MOST PEDIG
GYORS CSELEKVÉSRE KÉNYSZERÍTETTE A KORMÁNYT, HOGY A JOGI IMPLEMENTÁCIÓVAL HALADJON, HA JOHNSON TÉNYLEG NEM AKAR MÁR TOVÁBBI HALASZTÁST KÉRNI AZ EU-TÓL.

A legfrissebb menetrend szerint Johnsonék már jövõ hétfõn (október 21-én) benyújtják a parlamentnek a ratifikáció céljából a Brexit-megállapodást és kedden már az „ügydöntõ” szavazást is kérnék róla. Ha pedig ez megtörténne, és a felsõházon is sürgõsséggel átmenne a ratifikáció, akkor Johnsonnak bár elvileg el kellene küldenie a 3 hónapos halasztásról szóló kérést az EU-nak (ezt írja elõ számára a Benn-törvény), de az EU-nak nem feltétlenül kellene jóváhagynia, hiszen van ratifikált kilépési megállapodás brit oldalon.

MAGYARUL: HA JÖVÕ HÉTEN VÉGIGSZALADNA A BRIT TÖRVÉNYHOZÁS MINDKÉT HÁZÁN A RATIFIKÁCIÓS FOLYAMAT, AKKOR A GYAKORLATBAN MÉGSEM HALASZTANÁK EL A BREXITET AZ OKTÓBER 31-I HATÁRIDÕHÖZ KÉPEST, MERT AZ EU FORMÁLISAN VISSZAUTASÍTHATNÁ EZT A KÉRÉST, HISZEN BRIT OLDALON MÁR VAN RATIFIKÁLT KILÉPÉSI MEGÁLLAPODÁS.

A Benn-törvény szerint egyébként Johnsonnak kötelezõen el kell fogadnia 2 napon belül azt, amit az EU ajánl, így ha az EU a halasztás értelmének hiánya miatt (formálisan) visszautasítja a halasztás jóváhagyását, akkor végülis az Egyesült Királyság október 31-én éjfélkor tényleg képes lehet kilépni az EU-ból ratifikált kilépési megállapodás mellett. Ehhez persze EU-s oldalon még az is kell, hogy az Európai Parlament is gyorsan ratifikálja a friss Brexit-megállapodást.

2019. október 19. 16:30
Dacos üzenetet mondott Johnson
Én nem fogom letárgyalni az újabb halasztást az EU-val, mivel nem kényszerít engem a törvény a halasztásra és egyébként is azt fogom mondani EU-s barátainknak, hogy a további halasztásnak nincs értelme és káros az országnak, a demokráciánknak - többek között ezeket a talányos üzeneteket mondta a brit alsóházban Boris Johnson, miután átment az a módosító indítvány, ami lényegében 3 hónapos Brexit-halasztás kérését tette kötelezõvé számára.

2019. október 19. 16:01
Miért született ez a módosító indítvány?Mi ez a Letwin-módosító és mit jelent a gyakorlatban?
Miért született ez a módosító indítvány?
Mivel a Letwin-módosító átment a brit alsóházon, így magáról a Johnson által elért kilépési megállapodásról szombaton már nem is szavaz az alsóház. A módosító indítvány lényege az, hogy elõbb a Brexit-megállapodás jogi implementálását írják elõ a képviselõk a kormánynak (ratifikáció) és ezután dönt majd az alsóház magáról a megállapodás tartalmáról. A beterjesztõ szerint ezzel lehet teljesen biztosan kivédeni azt a veszélyt, hogy ratifikált megállapodás nélkül esik ki az Egyesült Királyság október végén az EU-ból.

Utóbbi helyzet akkor állt volna elõ, ha ma a parlamenti képviselõk többsége rábólintott volna a Johnson által kiharcolt módosított Brexit-megállapodásra (benne volt a levegõben, hogy ez sikerül a keményvonalas ERG-tábor támogatása miatt), de szándékos szabotálással, vagy egyszerûen a kétkamarás parlamenti döntéshozatal idõigénye miatt október 31-ig nem ratifikálták volna a brit jogrendben a kilépést. A szabotálásra készülésnek voltak jelei, mert Johnson egyszerre ígérte meg, hogy kéri az EU-tól a 3 hónapos halasztást, de közben azt is mondta, hogy ezzel együtt is ki fog lépni az ország az EU-ból október 31-én éjfélkor és a kettõ közötti nyilvánvaló ellentmondást nem oldotta fel a kommunikációjával.


Mi ez a Letwin-módosító és mit jelent a gyakorlatban?
Már önmagában az beszédes, hogy Oliwer Letwint Boris Johnson zárta ki a kormánypárt soraiból, mert nem volt hajlandó támogatni azt a stratégiát, hogy akár megállapodás nélkül zuhanjon ki az ország október 31-én éjfélkor az EU-ból. Ma pedig az õ nevét viselõ, több párt által támogatott módosító indítvány tört borsot Johnson orra alá. Mivel ezt a módosítót ma megszavazta a brit alsóház, ez az azt jelenti, hogy meg kell cserélni a friss Brexit-megállapodás parlamenti jóváhagyásának, illetve a kilépés jogi implementálásának (ratifikálásának) folyamatát. Ez azt jelenti, hogy elõbb ratifikálni kell a brit kilépés szövegét (várhatóan legalább 2 hetes folyamat) és utána mondana végsõ döntést a brit alsóház magáról a Johnson-alkuról. Letwin indoklása szerint csak ezzel a megoldással lehet biztosítani azt, hogy október 31-én ne zuhanjon ki az ország megállapodás nélkül az EU-ból, hanem mindenképpen elfogadott (ratifikált) megállapodás mentén történjen meg ez vagy október 31-én éjfélkor, vagy egy rövid technikai jellegû Brexit-halasztás mellett valamikor november elsõ felében.

Lényegében tehát a Letwin-módosító megszavazásával Johnsonnak „kapásból” a Brexit rövid technikai jellegû halasztását kellene kérnie az EU-tól, de közben belépett a képbe egy másik törvényi kötelezettség is: az ellenzéki kezdeményezésre már korábban elfogadott Benn-törvény. Ez azt írja elõ, hogy ha ma estig nem tudja megszerezni a parlament jóváhagyását a Brexit-megállapodáshoz Johnson (márpedig a Letwin-módosító megszavazása miatt nem tudja, hiszen nem is kerül már a képviselõk elé a Brexit-megállapodásról szóló döntés), akkor neki kötelezõen kérnie kell az EU vezetõitõl a Brexit 2020. január 31-ig szóló halasztását. Természetesen ebbe még „beleférne az”, hogy bár hivatalosan január végéig kéri a halasztást Johnson, de az EU azzal a feltétellel adná ezt meg, hogy lehet ezen rövidíteni, ha november elsõ feléig a kilépés brit (és EP-s) ratifikációja megtörténik. Így tehát valamikor novemberben meg is szûnne a brit EU-tagság, a január végi dátum csak a legvégsõ határidõ lenne.

ÖSSZESSÉGÉBEN TEHÁT A SOKSZOR PEDZEGETETT RÖVID, TECHNIKAI JELLEGÛ BREXIT-HALASZTÁSRÓL LENNE ELVILEG CSAK SZÓ A LETWIN-MÓDOSÍTÓ ELFOGADÁSÁVAL, AMIT A RATIFIKÁCIÓS FOLYAMAT MIATT KELL KÉRNI, ÉS NEM A BREXIT LÉNYEGI HALASZTÁSÁRÓL. A BENN-TÖRVÉNY MIATT VISZONT A GYAKORLATBAN JANUÁR 31-IG SZÓLÓ HALASZTÁST KELL KÉRNIE AZ EU-TÓL.

Ezzel talán még Johnson is védekezhet majd saját választói elõtt, akiknek számtalanszor megígérte, hogy október 31-én ha törik, ha szakad ("do or die"), de mindenképpen kilép az ország az EU-ból. A Brexit harmadik halasztása persze ezzel együtt is hatalmas hitelességi pofont jelent Johnsonnak, ami kinyithatja az utat az õ parlamenti megbuktatása és az elõrehozott választások elõtt. Ezt még november-decemberben meg lehetne tartani, azaz még a január 31-ig elhalasztott Brexit elõtt, de az esetleges második népszavazás megtartására már több, legalább 7-8 hónapnyi idõ kellene.

A Reuters legfrissebb összefoglalója szerint azután, hogy a parlament dönt (egyszerû többséggel) a második népszavazás kiírásáról, a választási bizottságnak legalább 6 hónap vizsgálati idõ kell a beterjesztett kérdésekrõl, és csak ezután ad zöld utat a kampány lebonyolítására. Így tehát ha például novemberben döntene a második népszavazásról a parlament, akkor annak megtartása jövõ késõ tavasz elõtt nem lenne lehetséges, ez pedig a Brexit január 31. utánra tolódásához vezetne.

Ezt olvassák mások:
Borkai nem hajlandó lemondani - lényegében egy bukott ember irányítja a várost
„Viszlát, Borkai!” címmel ismét tüntettek Gyõrben a város polgármestere ellen a h...
Budapest: A kurdok mellett tüntettek
Hétfõ éjjel nézz fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatod
Újabb alagutat találtak a határkerítés alatt
  
Magyarország soha nem látott hatalmas összeggel igyekszik segíteni a külhoni magyarok gazdasági tevékenységét
  
165 milliós templomfelújítással lepte meg a belarusz elnököt Orbán Viktor
  
380 millióra csökkenthetik Dzsudzsák Balázs fizetését
  
Németh Szilárd egy könyvet adott át a közjogi méltóságoknak - a reakciók sem maradtak el
  
25 migránst szállított egy embercsempész az M1-esen
  
Magyar Kupa-döntőről cikkez a világsajtó, de nem éppen elismerően
  
287 millió forintot kapott Kóka János a koronavírus elleni küzdelemre
  
Jön a jólét: nyugdíjprémium és 53. heti nyugdíj egyszerre
  
A honvédségnek fogalma sincs, miért parkoltak harci járművek Mészárosnál
  
Kövér László: a nemzetünket fenyegető veszély egyre erősödik
  
Varga Judit: Magyarország ma erősebb, mint az elmúlt 100 évben bármikor
  
Novák Katalin: Amikor kormányzati szerepbe kerültünk, az országot mély politikai, gazdasági és erkölcsi válság sújtotta
  
Hivatalos: Mészáros Lőrinc cége jogsértést követett el, de bírságot nem szabtak ki
  
Lövöldözés Budapesten, rendőrök vonultak a helyszínre
  
USA: megtiltják a kínai utasszállító repülőgépek berepülését
  
Bruttó 1 millió 507 ezer forintra változott Orbán Viktor fizetése
  
Törvényjavaslat: nemzetgazdasági érdek lesz, hogy ki üzemeltethet Magyarországon kaszinókat
  
Müller Cecília: a vírus itt van velünk, továbbra is világjárványról beszélünk
  
New York-i lap: Orbán Viktor provokál
  
Matolcsy György fiához kötődő kft 287 millió forintot meghaladó állami támogatásban részesül
  
A gépkarabéllyal ismerkedtek a szentesi újoncok
  
Lehet menni nyaralni Horvátországba, de hazatérve két hét karantén vár
  
Közlemény: kötelező a vasárnapi miselátogatás a híveknek
  
Közlemény: kötelező a vasárnapi miselátogatás a híveknek
  
Szijjártó: az embercsempész hálózatokat fel kell számolni
  
Magyarország továbbra is az élbolyban van az Európai Tanács korrupcióellenes jelentésének negatív ranglistáján
  
10 katonaiskola indulhat az országban a következő években
  
Közel 2 milliárd forintot ad a kormány a Nemzeti Atlétikai Központ építésére
  
Nem szólalhat fel a trianoni szerződés évfordulóján tartott parlamenti emlékülésen az ellenzék
  
Kövér László: a megveszekedett nemzetgyűlölők, Gyurcsány Ferencék és a momentumos élcsapat
  
Ákos koncert a kormányzati megemlékezésen
  
Vajna Tímea a szerelme nélkül maradt magára a kaliforniai pokolban
  
Bécsben dolgozik az a magyar orvos aki az első tüdőátültetést végezte koronavírusos betegen
  
Csúnya adok-kapok a parlamentben - Szijjártó meccslátogatása és a Mészáros 17 milliárdos támogatása
  
Matolcsy: Magyarország és a V4-ek már Európa jövője
  
Farkas Flrián és 1,6 milliárd forint: az OLAF azt javasolta, büntetőeljárás keretében vizsgálják az ügyet
  
Kásler nagyon elégedett a járvány magyarországi alakulásával
  
Deutsch Tamás: még most sem nyugszik a Soros-hálózat
  
Orbán Viktor: fantasztikus évünk lehet 2021-ben
  
Fidesz: 237 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és a katonák péntektől vasárnapig
  
15 milliárd eurót kaphat Magyarország a nagy EU-s helyreállítási alapból
  
Novák Katalin: tíz év után eljutottunk oda, hogy a magyarok visszanyerték a kormány munkájába vetett bizalmat
  
Novák Katalin: tíz év után eljutottunk oda, hogy a magyarok visszanyerték a kormány munkájába vetett bizalmat
  
Kocsis Máté: az ellenzék részéről azonban érezhető egy kommunikációs zavar
  
Elindultak a katonai középiskolák megépítésének az előkészületei
  
Kipingáltak egy szellőzőaknát Budapesten, tucatnyi rendőr érkezett a helyszínre
  
Átlátszó: Közpénzen kitömött jóbarátja almáit osztogatta Németh Szilárd
  
Feljelentették Győzikét: milliókat követelnek tőle
  
Szijjártó nagyon durván nekiment Donald Tusknak
  
40 millió forintos pályázatot írt ki Áder János, már meg is van a győztes
  
Letartóztatás: Intézkedő rendőr kezét törte el egy szigethalmi férfi
  
Letartóztatás: Intézkedő rendőr kezét törte el egy szigethalmi férfi
  
Érkezik a postás hozzád is: Soros György tervét is tartalmazza a nemzeti konzultációs kérdőív
  
Nagy Feró: A halálom után nem én leszek szomorú, hanem a világ!
  
Szikora Róbert lesz a vallási nagykövet
  
Több hónapig tartó, fokozott ellenőrzést rendeltek el!
  
Káosz - Bunkerbe menekíthették Trumpot
  
Kósa közölte: Németországban több újságírót tartóztatnak le, mint itt
  
Kína már készen állna ismét ellátni a világot áruval, de a világ nem kér belőle
  
Videón ahogy elvezetik a gyulai késelés gyanúsítottját a rendőrök
  
Hivatalos: 1,2 millió forintra büntette a rendőrség a 71 éves dudálós tüntetőt
  
Szijjártó: nem fordulhat elő, hogy egy emberi élet megmentése egészségügyi kapacitás kérdése legyen
  
2,4 milliárd forintot csoportosítottak át az űrtevékenység támogatására
  
18 milliárd forintot kap a Magyar Honvédség
  
Fideszes politikus: Maszk nélkül adott át csomagot időseknek
  
Magyarország történetének legdrágább Duna-hídját építi meg Mészáros Lőrinc üzlettársa 92 milliárdért
  
Gulyás: a baloldali pártokra nem számíthattak, nem támogatták az eredményes védekezés feltételeit megteremtő törvényt
  
Orbán hétvégi beszéd: A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára
  
Az Operatív Törzs pénteken megerősítette a maszkok rossz minőségéről szóló hírt
  
Friss felmérés: 404 ezer forint félretett pénze van átlagosan a magyar fiataloknak
  
Összeült Németh Szilárd és Orbán Viktor: gazdaságvédelmi akcióterv, 900 millió forint és nemzetgazdasági szempontok
  
Áder aláírta: titkosak a Budapest–Belgrád-vasútvonal szerződései
  
Orbán: minden döntés időben történt meg, gyorsabban, mint a nyugati országoknál
  
A kormány megduplázza a vidéki papok támogatását
  
Kovács Zoltán személyes levélben szólít fel bocsánatkérésre külföldi kutatókat, amiért kétségbe vonták a magyar demokráciát
  
A Quaestor-botrány főszereplőjének titkára mindenkit beperelt, aki írt róla
  
Kapaszkodj meg: 20 milliárdos osztalékot vett ki cégeiből Mészáros Lőrinc
  
Müller Cecília a dohányzás káros hatásairól is beszélt
  
A kormány 300 millió forinttal segítette ki az egri vízilabdát - videóban köszönték meg neki
  
Szél Bernadett szerint az elmaradt rendőri fellépés mutatja, hogy a kormány egyre leplezetlenebbül politizál a rendőrségen keresztül
  
Orbán Viktor: Bevetési egységet hozunk létre
  
Orbán videóban ünnepelteti az elmúlt tíz évét
  
Dzsudzsák Balázs is részt vett a Mi Hazánk tüntetésén
  
Decemberben alapított cégével nyert 8 milliárdos állami támogatást a volt magyar focista
  
Levél érkezik mindenkinek Orbán Viktortól: Soros-terves Nemzeti Konzultációt indít
  
Kósa Lajos: A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok megszorítási és leépítései teljes csődöt okoztak
  
Kósa Lajos: A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok megszorítási és leépítései teljes csődöt okoztak
  
Orbán Viktor levelet csempészett a házhoz küldött diplomák mellé
  
Több mint 2 millió liter fertőtlenítőt szállított ki a Mol eddig
  
Több mint 2 millió liter fertőtlenítőt szállított ki a Mol eddig
  
800 alkalmazottat küldött el Mészáros Lőrinc szállodalánca, közben 17 milliárdos támogatást kapott
  
KSH jelentés: 400 ezer forint volt a havi bruttó átlagkereset márciusban
  
A rendőrség eltávolította a körözést! - köszönjük a megosztásokat! 13 éves kisfiút keres a rendőrség - Eltűnt, ismeretlen helyen lévő személy
  
Varga Judit: Nem ez az első alkalom, hogy a magyar kormányt alaptalanul vádolják
  
Müller Cecília megnyugtatott mindenkit, hogy szennyvíz útján nem tud terjedni vírus
  
5 milliárdot kap Áder János alapítványa a kormánytól
  
160 milliárddal több jutna honvédelmi kiadásokra jövőre
  
Jogvédők: csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény
  
Pezsgővel köszöntötték fel Szikora Róberték Orbán Viktort
  
Gulyás: Magyarország ellenőrzés alatt tartotta a járványt
Magyarország más országoknál rövidebb szükségállapottal és eredményes intézkedésekkel ellenőrzés alatt tudta tartani a koronavírus-járványt, elkerülte a tömeges megbetegedéseket - ...
  
Újabb alagutat találtak a határkerítés alatt
A Magyar Honvédség szolgálatot teljesítő járőre és a Szeged Határrendészeti Kirendeltség szolgálatirányítója pénteken 0 óra 10 perckor egy körülbelül 40 centiméter átmérőjű é...
  
Magyarország soha nem látott hatalmas összeggel igyekszik segíteni a külhoni magyarok gazdasági tevékenységét
Magyarország soha nem látott hatalmas összeggel igyekszik segíteni a külhoni magyarok gazdasági tevékenységét. A legnagyobb program a Vajdaságban működik, elsősorban mezőgazdaságot, azo...
  
165 milliós templomfelújítással lepte meg a belarusz elnököt Orbán Viktor
Orbán Viktor pénteken utazik Minszkbe, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel tárgyaljon. De a hangulat megalapozására már csütörtök este megjelent egy kormányrendelet a Magyar Közlö...
  
380 millióra csökkenthetik Dzsudzsák Balázs fizetését
Vigasztalanok vagyunk. Anyagi szempontból komoly veszteség érheti Dzsudzsák Balázst (33), a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányát a koronavírus-járvány miatt. Az Egyesült Arab E...
  
Németh Szilárd egy könyvet adott át a közjogi méltóságoknak - a reakciók sem maradtak el
Németh Szilárd A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Trianon és honvédelem című dobozkönyvet adta át a közjogi méltóságoknak (felsorolása: Áder János köztársasági e...
  
25 migránst szállított egy embercsempész az M1-esen
Egy magyar rendszámú autóval szállították a pakisztáni és bangladesi férfiakat. Huszonöt pakisztáni és bangladesi illegális bevándorlót szállító embercsempészt állítottak elő a ...
  
Magyar Kupa-döntőről cikkez a világsajtó, de nem éppen elismerően
A külföldi lapok megjegyezték, hogy a járványhelyzet ellenére több ezren szurkoltak a Puskás Arénában. Szerdán játszották a Magyar Kupa döntőjét a Puskás Arénában, melyen a Budape...
  
287 millió forintot kapott Kóka János a koronavírus elleni küzdelemre
Az SZDSZ volt elnökének egy több mint félmilliárd forintos beruházáshoz nyújtottak segítséget. Közös képet posztolt Szijjártó Péter külügyminiszter Kóka Jánossal, az SZDSZ volt el...
  
Jön a jólét: nyugdíjprémium és 53. heti nyugdíj egyszerre
Nem akartam hinni a szememnek, amikor Varga Mihály pénzügyminiszter május 26-i költségvetési tájékoztatóján kiemelten egyszerre szerepelt a nyugdíjprémium és az 53. heti nyugdíj terve. ...
  
A honvédségnek fogalma sincs, miért parkoltak harci járművek Mészárosnál
Nem adtak el olyan gépeket, amik Mészárosnál álltak az udvaron. Két harci jármű is parkolt a bicskei tónál május elején – írtuk korábban a Magyar Hang alapján. A nyilvántartásban ...
  
Kövér László: a nemzetünket fenyegető veszély egyre erősödik
A trianoni évforduló alkalmából csütörtökön emlékülést tartott az Országgyűlés. Ezen végül elhalasztották A nemzeti önazonosság védelméről szóló politikai nyilatkozat vitáját...
  
Varga Judit: Magyarország ma erősebb, mint az elmúlt 100 évben bármikor
A gyász és fájdalom nem lehet örök, reménynek is lennie kell – közölte bejegyzésében az igazságügyi miniszter Trianonra emlékezve. „Száz éve tudjuk, hogy magyarságunk túlmutat a...
  
Novák Katalin: Amikor kormányzati szerepbe kerültünk, az országot mély politikai, gazdasági és erkölcsi válság sújtotta
Amikor 2010-ben a Fidesz másodszor is kormányzati szerepbe került, a mély politikai, gazdasági és erkölcsi válságban lévő Magyarország lakossága megint megtanult bízni a kormány munkáj...
  
Hivatalos: Mészáros Lőrinc cége jogsértést követett el, de bírságot nem szabtak ki
A Gazdasági Versenyhivatal egy tavaly tavasszal végbement tuljadonszerzést vizsgált az elmúlt hónapokban. A felcsúti milliárdos számára nem túl hízelgő végeredménnyel zárult a vizsgál...
  
Lövöldözés Budapesten, rendőrök vonultak a helyszínre
Az ATV információi szerint a XIII. kerület, Hegedűs Gyula utcába, szerda délután négy golyóállómellényes rendőr vonult ki. Csécsi Soma, a BRFK szóvivője elmondta, hogy a XIII. kerüle...
  
USA: megtiltják a kínai utasszállító repülőgépek berepülését
Szerdán az amerikai közlekedési minisztérium bejelentette, hogy június 16-tól megtiltják a kínai utasszállító repülőgépek berepülését az ország légterébe. A rendelet szövege szer...
  
Bruttó 1 millió 507 ezer forintra változott Orbán Viktor fizetése
Bruttó 1 millió 507 ezer 350 forintra vágták meg a bérét. Több mint tíz év után változott a miniszterelnök, Orbán Viktor fizetése - írta a Blikk a kormany.hu-ra feltöltött dokumentu...
  
Törvényjavaslat: nemzetgazdasági érdek lesz, hogy ki üzemeltethet Magyarországon kaszinókat
Ha elfogadják a javaslatot, jövőre az eddigi 5 helyett már 7 kaszinója lehet egy embernek, és Nyugat-Magyarországon is nyílhat még egy. A jövőben kiemelt nemzetgazdasági érdek lesz, hog...
  
Müller Cecília: a vírus itt van velünk, továbbra is világjárványról beszélünk
Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felel...
  
New York-i lap: Orbán Viktor provokál
A magyar miniszterelnök provokál és a környező országok kulturális értelemben vett bekebelezésére tör, olvasható a New York-i lap publicisztikájában. A modern magyarságtudat alapvető...
  
Matolcsy György fiához kötődő kft 287 millió forintot meghaladó állami támogatásban részesül
A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint értékű beruházást és 143 600 munkahely megtartását vállalták, de Szijjártó Péter már jelezt...
  
A gépkarabéllyal ismerkedtek a szentesi újoncok
A fegyverismeretről, a fegyverhasználatról és a lövészetre történő felkészítésről szólt az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél május közepén kezdődött alapfelkészítés ...
  
Lehet menni nyaralni Horvátországba, de hazatérve két hét karantén vár
Ez hangzott el az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Horvátországba a jelenleg hatályos szabályok szerint szabadon beutazhatnak a magyarok, lehet menni nyaralni, ugyanakkor Horvátors...
  
Közlemény: kötelező a vasárnapi miselátogatás a híveknek
Közleményt adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Június 14-étől a katolikus híveknek ismét kötelező lesz részt venniük a vasárnapi szentmisén, az idősek, betegek azon...
  
Közlemény: kötelező a vasárnapi miselátogatás a híveknek
Közleményt adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Június 14-étől a katolikus híveknek ismét kötelező lesz részt venniük a vasárnapi szentmisén, az idősek, betegek azon...
  
Szijjártó: az embercsempész hálózatokat fel kell számolni
Még egyszer nem fordulhat elő, hogy Európa stratégiai kérdésekben ilyen védtelen legyen - értékelte a koronavírus-járvány miatti helyzetet keddi megbeszélésén a dán és a magyar külü...
  
Magyarország továbbra is az élbolyban van az Európai Tanács korrupcióellenes jelentésének negatív ranglistáján
Magyarország továbbra is az élbolyban van az Európai Tanács korrupcióellenes jelentésének negatív ranglistáján, bár az előrelépés, hogy a magyar kormány most hozzájárult a dokumentum...
  
10 katonaiskola indulhat az országban a következő években
Ez nem jelenti azt, hogy a sorkatonaság is visszatér. A tervek szerint 2030-ig 8-10 honvédközépiskola és kollégium, illetve honvédkollégium kezdi meg működését Magyarországon - közölt...
  
Közel 2 milliárd forintot ad a kormány a Nemzeti Atlétikai Központ építésére
161 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésen belül egy határozattal a kormány. A pénz legnagyobb részét, 154 milliárd forintot a Gazdaságvédelmi Alapból veszik el. Az át...
  
Nem szólalhat fel a trianoni szerződés évfordulóján tartott parlamenti emlékülésen az ellenzék
Kövér László és Áder János mondanak majd beszédet a csütörtöki megemlékezésen. Lett volna esély arra, hogy az Országgyűlés politikai törésvonalaktól mentesen tartsa meg emlékül...
  
Kövér László: a megveszekedett nemzetgyűlölők, Gyurcsány Ferencék és a momentumos élcsapat
"A baloldal politikusainak egy kisebb része szégyelli és nem szívesen hirdeti a nemzettel kapcsolatos álláspontját. Más részük politikai számításból próbálja bizonyos kérdésekben nem...
  
Ákos koncert a kormányzati megemlékezésen
Online programmal emlékezik a magyarság a nemzeti összetartozás napjára, június 4-re, közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán...
  
Vajna Tímea a szerelme nélkül maradt magára a kaliforniai pokolban
Los Angeles — Pokoli napokat él át Vajna Tímea (37) az Egyesült Államokban, ráadásul mindezt egyedül, a szerelme nélkül. A filmmogul Andy Vajna (†74) özvegye okkal retteg és zárkóz...
  
Bécsben dolgozik az a magyar orvos aki az első tüdőátültetést végezte koronavírusos betegen
A magyar Lang György végezte Bécsben a világ első tüdőátültetését aktív vírusfertőzött betegen - írja a Válasz Online, amely interjút is készített az orvossal. A Bécsi Orvostudom...
  
Csúnya adok-kapok a parlamentben - Szijjártó meccslátogatása és a Mészáros 17 milliárdos támogatása
Szóba került Szijjártó Péter meccslátogatása, az önkormányzatok bevételeinek megcsapolása és a vasúti szárnyvonalak elsorvasztása is az Országgyűlésben. Azonnali kérdések A mini...
  
Matolcsy: Magyarország és a V4-ek már Európa jövője
A Magyar Nemzeti Bank elnöke levonta a válságkezelés tanulságait. Matolcsy György szerint a mai nehézségek nem állnak össze rendszerszerű válsággá, nem a rendszer válságával vagy a ...
  
Farkas Flrián és 1,6 milliárd forint: az OLAF azt javasolta, büntetőeljárás keretében vizsgálják az ügyet
Bár a Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába nevű programja a hátrányos helyzetű romák megsegítésére volt hivatott, az erre szánt milliárdok r...
  
Kásler nagyon elégedett a járvány magyarországi alakulásával
Az emberi erőforrások minisztere nagyon elégedett a koronavírus-járvány magyarországi alakulásával. A magyar kormány vállát veregette a Facebookon a Miniszteri Percek című sorozatának ...
  
Deutsch Tamás: még most sem nyugszik a Soros-hálózat
A Fidesz európai parlamenti delegációvezetője szerint csak ürügyként használja Magyarország megtámadására a koronavírus-törvényt az európai baloldal. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-deleg...
  
Orbán Viktor: fantasztikus évünk lehet 2021-ben
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről. A kérdőív nagy része elkészült, és várhatóan már péntek délután meg is indítjá...
  
Fidesz: 237 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és a katonák péntektől vasárnapig
A Fidesz facebook oldalának közlése szerint a párt küldetése, hogy megvédje Magyarország függetlenségét, megvédje a magyar családokat! Ennek megfelelően posztolták a következő inform...
  
15 milliárd eurót kaphat Magyarország a nagy EU-s helyreállítási alapból
Rácáfolt azokra az előzetes félelmekre ma az Európai Bizottság, miszerint nem a mi régiónk és benne Magyarország van a fókuszban a koronavírus-válság miatti uniós helyreállítási alap...
  
Novák Katalin: tíz év után eljutottunk oda, hogy a magyarok visszanyerték a kormány munkájába vetett bizalmat
A Le Figarónak azt mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, hogy "tíz év után eljutottunk oda, hogy a magyar...
  
Novák Katalin: tíz év után eljutottunk oda, hogy a magyarok visszanyerték a kormány munkájába vetett bizalmat
A Le Figarónak azt mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, hogy "tíz év után eljutottunk oda, hogy a magyar...
  
Kocsis Máté: az ellenzék részéről azonban érezhető egy kommunikációs zavar
A törvény múlt keddi benyújtása után a DK előállt azzal, hogy a kormány ahhoz is gyenge, hogy diktatúrát tartson fönt, másnap pedig megjelentek a liberális jogértelmezők, akik szerint...
  
Elindultak a katonai középiskolák megépítésének az előkészületei
A Népszava információi szerint 2030-ig 8-10 honvéd középiskola és kollégium, illetve honvéd kollégium kezdi meg működését. A katonai középiskolák nagy része a kötelező sorkatonai...
  
Kipingáltak egy szellőzőaknát Budapesten, tucatnyi rendőr érkezett a helyszínre
Három járőrautóval érkeztek az egyenruhások, eljárás is indult a festegetés miatt. Egy készenlétis különítmény, több rendőr és legalább három rendőrautó jelent meg szerda délut...
  
Átlátszó: Közpénzen kitömött jóbarátja almáit osztogatta Németh Szilárd
Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke május 12-én, a mentők napján személyesen fejezte ki köszönetét, tiszteletét és elismerését a csepeli mentősöknek. Hálája jeléül átadott két rak...
  
Feljelentették Győzikét: milliókat követelnek tőle
Érthetetlenül állnak Győzikéék a történtek előtt. Folytatódik a Gáspár-család kálváriája, 5 millió forintot követelnek Győzikééktől. A napokban értesítést kaptak a Gyöngyös...
  
Szijjártó nagyon durván nekiment Donald Tusknak
Hosszú posztban fejtette ki a véleményét az Európai Néppárt elnökéről, Donald Tuskról Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon Nem hagyta szó nélkül Donald Tusk újbóli megsz...
  
40 millió forintos pályázatot írt ki Áder János, már meg is van a győztes
Áder János köztársasági elnök környezetvédelemre fókuszáló Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványa márciusban tett közzé egy nyílt eljárásos pályázatot 40 millió forintos kerette...
  
Letartóztatás: Intézkedő rendőr kezét törte el egy szigethalmi férfi
A Debreceni Járásbíróság vasárnap egy hónapra elrendelte annak a 42 éves férfinak a letartóztatását, aki eltörte egy intézkedő rendőr kezét. A férfit hivatalos személy elleni erősz...
  
Letartóztatás: Intézkedő rendőr kezét törte el egy szigethalmi férfi
A Debreceni Járásbíróság vasárnap egy hónapra elrendelte annak a 42 éves férfinak a letartóztatását, aki eltörte egy intézkedő rendőr kezét. A férfit hivatalos személy elleni erősz...
  
Érkezik a postás hozzád is: Soros György tervét is tartalmazza a nemzeti konzultációs kérdőív
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején ind...
  
Nagy Feró: A halálom után nem én leszek szomorú, hanem a világ!
A Beatrice frontembere Nagy Feró már megbékélt a halállal. Elmondása szerint kicsit sem fél tőle. Január 14-én lett 74 éves Nagy Feró, a Beatrice énekese. A zenész, énekes most a HOT! ...
  
Szikora Róbert lesz a vallási nagykövet
A zenész nagyon várja a pápát. Szikora Róbert lesz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus arca, erre a rendezvény sajtófőnöke kérte fel – írja a Bors. „Váratlanul hívott fel,...
  
Több hónapig tartó, fokozott ellenőrzést rendeltek el!
Több hónapig tartó, fokozott ellenőrzést rendelt el a nyárra Budapesten és az ország több megyéjében is az Országos Rendőr-főkapitányság, jelentette be a hírt vasárnap a Police.hu. ...
  
Káosz - Bunkerbe menekíthették Trumpot
Gyújtogattak a Fehér Ház környékén, könnygázzal oszlatták a tömeget az amerikai fővárosban hétfőre virradóra. Washingtonban éjjel tüzet gyújtottak a Fehér Ház melletti, ikonikus S...
  
Kósa közölte: Németországban több újságírót tartóztatnak le, mint itt
Forrást nem jelölt meg. Debrecen volt polgármestere a helyi tévének nyilatkozott több ügyben, többek közt a testvérek közötti illetékmentes öröklésről. A Debreciner oldal szúrta ki ...
  
Kína már készen állna ismét ellátni a világot áruval, de a világ nem kér belőle
Javult a kínai feldolgozóipar teljesítménye májusban - derült ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató köz...
  
Videón ahogy elvezetik a gyulai késelés gyanúsítottját a rendőrök
A gyanú szerint egy 18 éves fiatalember szúrta meg a barátját és egy 27 éves férfit Gyulán. A 27 éves férfi életét vesztette, támadóját a rendőrség őrizetbe vette. Ahogyan ...
  
Hivatalos: 1,2 millió forintra büntette a rendőrség a 71 éves dudálós tüntetőt
A 71 éves férfi azt mondta, inkább leüli a büntetést, minthogy kifizesse. Két alkalommal is megbüntette a rendőrség a Clarck Ádám téri dudálós tüntetésen Szabó Gábort (akinek 750 ...
  
Szijjártó: nem fordulhat elő, hogy egy emberi élet megmentése egészségügyi kapacitás kérdése legyen
Magyarországon nem fordulhat elő, hogy egy emberi élet megmentése egészségügyi kapacitás kérdése legyen - írta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a közösségi oldalán. Szi...
  
2,4 milliárd forintot csoportosítottak át az űrtevékenység támogatására
Egyetlen esti kormányhatározattal összesen 196 milliárd forintot mozgatott meg a kormány. Ebből a legnagyobb összeget a koronavírus-járvány miatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból vont...
  
18 milliárd forintot kap a Magyar Honvédség
Egyetlen esti kormányhatározattal összesen 196 milliárd forintot mozgatott meg a kormány. Ebből a legnagyobb összeget a koronavírus-járvány miatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból vont...
  
Fideszes politikus: Maszk nélkül adott át csomagot időseknek
A pünkösdi hétvége előtt jótékonykodott. Maszk, gumikesztyű és a megfelelő védőtávolság tartása nélkül adott át csomagokat Tiba István fideszes országgyűlési képviselő Hajdúb...
  
Magyarország történetének legdrágább Duna-hídját építi meg Mészáros Lőrinc üzlettársa 92 milliárdért
A Duna Aszfalt építheti meg a Paks és Kalocsa közé tervezett új Duna-hidat és a hozzá kapcsolódó utakat majdnem 92 milliárd forintért, amivel ez lesz Magyarország történetének leg...
  
Gulyás: a baloldali pártokra nem számíthattak, nem támogatták az eredményes védekezés feltételeit megteremtő törvényt
A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes, sikeres volt, ezért lehet megszüntetni a különleges jogrendet, az egészségügyben azonban fenn kell tartani a járványügyi készültsé...
  
Orbán hétvégi beszéd: A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára
A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója szombaton, Felcsúton, ahol bemutatták...
  
Az Operatív Törzs pénteken megerősítette a maszkok rossz minőségéről szóló hírt
A maszkok rendelkeztek megfelelő szabvánnyal, az Európai Bizottság már tárgyal a gyártóval a helyettesítésükről. Kínában gyártották azokat az Európai Bizottság által szétosztott e...
  
Friss felmérés: 404 ezer forint félretett pénze van átlagosan a magyar fiataloknak
Közel ötven százalékuknak viszont semmi. Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy 2020 első negyedévi felmérés szerint, ezen belül a 19...
  
Összeült Németh Szilárd és Orbán Viktor: gazdaságvédelmi akcióterv, 900 millió forint és nemzetgazdasági szempontok
"A soroksári önkormányzat gazdaságvédelmi akciótervéről egyeztettünk az elnökség ülésén, eredménye: nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy, 900 millió forint előké...
  
Áder aláírta: titkosak a Budapest–Belgrád-vasútvonal szerződései
A jogszabályoknak már csak meg kell jelenniük a Magyar Közlönyben. Aláírta a köztársasági elnök azokat a törvényeket, amelyeket a felhatalmazási törvény elfogadása után nyújtott b...
  
Orbán: minden döntés időben történt meg, gyorsabban, mint a nyugati országoknál
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magya...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum