thepost / Magyarország / Budapest / 2019.11.20
THE POST
           
20
Támogatói máris számon kérték Baranyi Krisztinát
Ez is érdekelhet:
Gyorsabban olvad a sarki jég, mint hittük - durva videó került nyílvánosságra
A velencei katasztrófa csak a kezdet
Mondtuk már: a magyar csapat nem kapott ki, csak a győzelemhez hiányzott még pár gól
Nyáron a jelöltté válását próbálták megakadályozni, októberi választási győzelme óta a követeléseikkel próbálják maguk alá gyűrni Ferencváros új, független polgármesterét az ellenzék képviselő-testületbe jutott pártjai. Baranyi Krisztina az egyik legkomolyabb csörtére éppen egykori, előválasztáson legyőzött momentumos riválisával, Jancsó Andreával kényszerül.


Nincs könnyű dolga Ferencváros frissen megválasztott független polgármesterének. Persze a hivatalba lépése előtti jelekből – a választás eredmény megtámadásából, az átadás előtt kiürített iratos polcokból, fideszes elődje visszautasított kézfogásából, és a félig belülről indított lejáratási kísérletekből – nyilván korábban is következtetni lehetett erre, de Baranyi Krisztinának pillanatnyilag nem a vesztes kormánypárt emberei, hanem az elvileg mögötte álló ellenzéki pártok okozzák a nagyobb fejtörést.

A Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP (valamint a Jobbik hallgatólagos) támogatásával indult politikusnál – mint emlékezetes – már az is kevésen múlt, hogy közös jelöltként egyáltalán kiállhatott a városrészt nyolc éve irányító fideszes Bácskai Jánossal: hiába volt a közvélemény-kutatások szerint a legismertebb és legnépszerűbb a szóba került ellenzéki jelöltek közül, egy homályos helyi MSZP–Momentum-alku miatt júliusig úgy tűnt, hogy a nála jóval kevésbé ismert, ex-LMP-s Jancsó Andreát indítja az ellenzéki összefogás. Mivel ez gyakorlatilag egyenértékűnek tűnt azzal, hogy az ellenzék önként feladja az egyébként nyerhető kerületet, a Jancsó mögött álló Momentum–MSZP–Párbeszéd és a Jobbik az utolsó pillanatban végül abban egyezett meg a Baranyi mögött felsorakozott LMP-vel, a helyi Kulcs Egyesülettel és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP), hogy a főpolgármesterjelölt-választáshoz hasonló előválasztás döntse el, ki legyen a jelölt.

Az augusztus közepi szavazást nagy fölénnyel Baranyi nyerte, így az októberi választás előtt az összes ellenzéki párt az ő kampányát segítette, amiért viszont most benyújtották a számlát: Baranyi Krisztinának a hivatalba lépése után információink szerint öt alpolgármesteri és közel negyven külső bizottsági posztra tettek erős ajánlást – rengetegre közülük az a DK és az MSZP, amely mindössze 2-2 képviselői helyet (vagyis a 11 ellenzéki mandátumból mindössze 4-et) szerzett a testületben. A két rivális baloldali párt ráadásul nemcsak önálló frakciót, hanem frakciószövetséget is készül alakítani, így a „saját jogú” helyeken túl a frakciószövetségként is igényt tartanának bizottsági helyekre.

A polgármester viszont nem szeretné, ha elburjánzanának a kerületben a (pláne a politikai alapon kirótt) tisztségek, ami ráadásul "kifelé" is az ő hitelét rombolná, hiszen a kampányban azt hirdette, hogy meg kell szüntetni a politikai alapon „eltartottakat” az önkormányzatnál.

Bár alpolgármesterből Baranyi Krisztina eredetileg sem akart volna többet két főállásúnál és egy külsősnél (társadalmi megbízatásúnál, aki nem tagja a képviselő-testületnek), végül lehet, hogy egy plusz eggyel kell beérnie: erősen úgy tűnik ugyanis, hogy a megválasztása után is folytatódik ugyanaz a harc, ami a nyár eleji jelöltállításkor alakult ki közte és az ellenzéki pártok között.

A polgármester információink szerint két, a kampányban őt sokat segítő ellenzéki képviselőt javasolt alpolgármesternek: a kerület 3-as választókörzetében megválasztott LMP-s Reiner Rolandot és az 1-es körzetben győztes, momentumos Mátyás Ferencet. Csakhogy Mátyás – részben magánéleti okokra hivatkozva – nem fogadta el a jelöltséget, a Momentum helyi szervezete szerda reggeli tanácskozásán pedig úgy döntött, hogy a nyári előválasztáson alulmaradt Jancsó Andreát javasolja helyette alpolgármesternek – akit pedig Baranyi eredetileg tudatosan távol akart tartani a tisztségtől.

A Momentumban nagyrészt úgy látják, hogy a mostani patthelyzet mögött a két politikus személyes konfliktusa áll, és ezt elsősorban nekik, kettőjüknek kellene fel-, illetve megoldaniuk. A korábbiak alapján azonban itt többről lehet szó a szem

élyes konfliktusnál: több forrásból származó információink szerint Jancsó jó kapcsolatot ápol a ferencvárosi MSZP vezetőjével. Pál Tibor kormánypárti kapcsolataira és a kerületi vezetőkhöz köthető két éve feltárt parkolási botrányban való érintettségére Baranyi számtalanszor utalt korábban, azt pedig, hogy Jancsó neve nyár elején Pál javaslatára került egyáltalán elő a helyben sokkal aktívabb és ismertebb Baranyiéval szemben, nehéz volt másként értelmezni, mint hogy az MSZP helyi elnöke minden követ igyekszik megmozgatni, ne a visszaéléseket feltárni igyekvő kerületi ellenlábasa legyen az ellenzék közös jelöltje.

A Momentum szóvivője, Hajnal Miklós a hvg.hu-nak a kialakult helyzetről szerdán azt mondta: a párt országos elnöksége nem szól bele a ferencvárosi folyamatokba, de azt fontosnak tartják, hogy olyasvalaki legyen a párt alpolgármester-jelöltje, akit a helyi szervezet is támogat, és saját maga is ambicionálja is posztot. E két feltétel viszont egyvalakire illik: Jancsó Andreára, aki a helyi szervezet előtt szerdán megerősítette, hogy ha Mátyás nem, ő vállalja a tisztséget.

Baranyi Krisztina, aki a választás után mind a tizenegy megválasztott ellenzéki képviselővel elbeszélgetett, információink szerint múlt héten egy frissen megalakuló szociális munkacsoport vezetését ajánlotta fel egykori riválisának, a momentumos politikus pedig négyszemközt nem jelezte, hogy elégedetlen lenne ezzel. Jancsó Andrea csütörtök délelőtt megy újra tárgyalni a polgármesterhez: a politikus a megbeszélés előtt nem akart nyilatkozni, de a hvg.hu kérdésére, hogy a fejleményeknek megfelelően alpolgármesteri helyet kér-e majd a kerület vezetőjétől, azt mondta: a szociális terület – vagyis aminek az irányítására Baranyi Krisztina felkérte – korábban sosem volt az alpolgármesterinél alacsonyabb szinten képviselve Ferencvárosban. A kettőjük korábbi konfliktusait firtató kérdésünkre Jancsó Andrea azt monda: ő korábban és most is nyitott rá, hogy a kerület érdekében felülemelkedjenek ezen.

A fent említett, az ellenzéki pártok között még a nyári jelöltállításkor kötött homályos alkuk amúgy a Momentumon túl is fejfájást okoznak a párton kívüli polgármesternek: a Jobbik egyetlen képviselője információink szerint szintén egy ilyen, előválasztáskor kötött állítólagos egyezségre hivatkozva már a megnyert választás éjszakáján bejelentkezett egy alpolgármesteri posztért, de az MSZP egy végül Baranyiék embere javára visszalépett egykori képviselőjelöltje is egy hasonlóra hivatkozva követelte magának a pozíciót.Nem maradt ki a posztért folyó harcokból természetesen az MSZP és a DK sem: a négyfős frakciószövetség a DK képviselőjét, Csóti Zsombort ültetné az egyik az alpolgármesteri székbe. A két baloldali párt információink szerint azon az alapon tart igényt erre, hogy ha a képviselő-testület két ellenzéki frakciójának egyike – a négy momentumost, egy LMP-st, egy párbeszédest és egy jobbikost tömörítő "új pólus" – adja az egyik alpolgármestert, akkor evidens, hogy ők adják a másikat. Csóti Zsombor a hvg.hu-nak azt mondta: bár az iméntiekben "van logika",

nem a pozíciókról szól a történet, hanem arról, hogy az MSZP és a DK négy egyéni körzetből adott képviselőt, és az itt élő választók megérdemlik, hogy megfelelő súllyal legyenek képviselve.

A pakliban pillanatnyilag az is benne van, hogy a polgármester ellenáll a pártok nyomásgyakorlásának és sem a Momentumnak nem ad „pót”-alpolgármesteri posztot, sem a többi pártnak, hanem az eredeti tervében is szereplő LMP-s Reiner Rolandot javasolja egyetlen főállású alpolgármesternek. A külsős, társadalmi megbízatású alpolgármesterként információink szerint azonban mindenképp Döme Zsuzsát, a Kétfarkú Kutya Párt társelnökét látná szívesen – aki alighanem a kétfarkúak legmagasabb posztra jutó politikusa lenne ezzel.

Baranyi Krisztina ezen túl három tanácsnoki posztot létesítene és több – civilekkel, szakértőkkel is kibővült – szakmai munkacsoportra alapozná a munkát a jövőben, tanácsadójának pedig a kerület 2010 előtti polgármesterét, Gegesy Ferencet kérte fel.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
A rendőrök nem folytattak teljes körű nyomozást Farkas Flórián haverjának ügyében
Kínos kérdést tettek fel Farkas Flóriánnak élőben: Flóri, hol a pénz?
Az FTC vezérigazgatójának a cége készítette az Orbán szupersztár filmet
Hírhez tartozó kép:
A rendőrök nem folytattak teljes körű nyomozást Farkas Flórián haverjának ügyében
Kínos kérdést tettek fel Farkas Flóriánnak élőben: Flóri, hol a pénz?
Kínos kérdést tettek fel Farkas Flóriánnak élőben: Flóri, hol a pénz?
Az FTC vezérigazgatójának a cége készítette az Orbán szupersztár filmet
Gyorsabban olvad a sarki jég, mint hittük - durva videó került nyílvánosságra
A velencei katasztrófa csak a kezdet
Mondtuk már: a magyar csapat nem kapott ki, csak a győzelemhez hiányzott még pár gól
Nemzőképtelen férfiaknak szóló programon dolgoznak Káslerék
Újra átírhatják a választási szabályokat
A győri egyetem a következő, amelyet kivesznek az állami fenntartásból
Telenor akció: 3 napon át ingyen telefonálhat vagy korlátlanul netezhet
Ekkora idiótát: visszafordult a magyar autópályán mert elfelejtett matricát venni
Nőket is előállítottak Borkai zsarolása miatt
Több százezer forintért bérel luxuslakást Budapesten a Viking kapitánya
Fehér karácsony helyett az idei lehet minden idők legmelegebb tele
Marco Rossi : Mindenkinek fel kell fognia Magyarországon, hogy képességbeli hiányok vannak
A magyar csapat bizakodó: nem kell a múlton rágódni, előre kell nézni
Ismert művésznek kellett távoznia a Katona József Színházból
Katonai büntetőeljárás indult a megvert rendőrnő ügyében
A magyar kormány bevállalta a 700 milliárdos bírságot az uniós vizsgálat helyett
Hadházy: Kocsis Máté különös körülmények közt lett egy százmilliós ingatlan tulaj
Hatmilliárdos gödörből kell kihúzni Tarlósék elrontott projektjét
Matolcsy 100 milliárdos nyereségeket vizionál
Már 335 felett jár az euró - közben Matolcsy nyereségről beszél
A rendőrség nyomoz, de nem Borkai ügyei után, hanem a videó készítője miatt
Soros Bécsben: A korrupt Orbán-kormány el akarta pusztítani az akadémiai szabadságot
A cél, hogy semmilyen módon ne lehessen felelősségre vonni semmiért
Bankrablás Pécsen, egy idős, sánta férfit keresnek
Kamion és autók az árokban: megrázó fotó a békéscsabai halálos balesetről
Mészáros megszerezte Magyarország legnagyobb pálinkafőzőéjét
Mészárosé lett a Gödöllői Tangazdaság
Összellenzéki ellenállást szorgalmaznak Budapesten
Nagyobb a botrány a Mátrai Erőmű körül, mint elsőre gondolták
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
A lángok közül mentették ki a síró koalát
Segíts a rendőrségnek: a képen látható férfiak raboltak ki egy nőt a II. kerületben
Óriási botrány: azonnali kirúgás a Katona József Színházban
Óriási készültség: kiraboltak egy bankot Pécsen
Maffia, tolvaj, lakásmutyi – ezeket a szavakat blokkolta Ferencváros volt fideszes önkormányzata
Paks II.: 2029 az új cél
Több mint 10 milliárdot kell fizetnie a Quaestor-vezérnek
Kósa a menekültek éheztetéséről: A turisták sem kapnak enni
Baranyi megszüntetné a Fradinak járó 70 milliós önkormányzati támogatást
Tömeggyártásba került a kábel, amellyel adatok lophatók
Több ezer éves feljegyzéseket találtak különös égi jelenségekről
Megállapodást kötött a magyar kormány és Köves Slomó
Két éve tartja vissza a minisztérium a jogerősen kiadásra ítélt felcsúti papírokat
A borravaló miatt büntették meg a népszerű éttermet! - közben állami milliárdokról hallgatnak
Orbán: emlékszem a legradikálisabb antikommunista pártra Magyarországon, ma alulról szagolják az ibolyát
12 millió euró: ennyit költ a kormány arra, hogy a magyar borokat népszerűsítse
Lajcsi valósággal nekiugrott a bírónak - botrány a tárgyaláson
Nagyszülei halálos vonatbalesetéhez hívták helyszínelni a magyar rendőrt
400 milliárdos vagyona van Mészároséknek - ezzel a világ leggazdagabb gázszerelője lett
Illegális fakitermelésről forgatott a stáb amikor rájuk támadtak
Nébih: Higannyal és arzénnal szennyezett bébiételt hívtak vissza
Vakon követte a GPS-t a sofőr, a tengerben kötött ki
107 kiló csomagolást dob ki egy német évente
Amerika már csak ilyen: titokban maradnak Trump adóbevallásai
Hisz magában a magyar csapat: ha ők sárkányok lesznek, nekünk oroszlánokká kell válniuk
Sorsdöntő meccsre készül a magyar labdarúgó-válogatott
Felhagy az ellenzék a radikális parlamenti akciókkal
Csepel önkormányzata támogatja az atlétikai stadion ötletét
15 rendkívüli kihűléses eset történt Magyarországon idén
Álnéven ismerkedik a miskolci édesanyát összeverő exkatona
A doktori iskolák felhígítása a következő lépés
Botrány a Puskás VIP-páholyban: pár ezer forintos jeggyel lógtak be a szurkolók
Figyelem! - mától tilos rászólni a kutyusra!
Botrány: Táskát és telefont vásároltak a hajléktalanok támogatására szánt pénzből
Pert nyert a Honvédkórház ellen a dolgozó: nem akarta, hogy honvédségi állományba vegyék
Karácsony leleplezésétől hangos a sajtó: a metrón utazott de bicikli sehol
Vajna Tímea nem tud a 13 milliárd forintos kötelezettségéről
Túl sok fájdalomcsillapítót fogyaszt a lakosság - vénykötelessé teszik Őket
Árulók, átállók, visszatérők - botrányoktól hangos az ellenzéki összefogás
Elárverezik az állami vagyonkezelő balatoni üdülőit
Orbán állítja, ő nem verte át Karácsonyt
Döbbenetes: valósággal félresöpörte az autót a villamos a Döbrentei téren
Várhelyi Olivért jóváhagyta az Eu
Zente anyukájának megható szavai kisfia fejlődéséről
Stadionstopot ígért Karácsony, most mégis zöld utat kaphat egy újabb aréna megépítése
Titokban csempészték ki a börtönből a Viking kapitányát – Mindenkit váratlanul ért a bejelentés
Újra lekapcsolták Marian Cozma gyilkosát: borzalmas, amit a nővel tett
Döbbenetes, amit a társai műveltek a 11 éves kislánnyal egy budapesti iskolában
Újra címlapon: ezt kérte volt párjától L.L. Junior
Galambos Lajos belépett a tárgyalóterembe, ám pár perccel később távozott is
Orbán: kedves honfitársaim, most nehezebb idők jönnek
Ifj. Lomnici: vannak, akik csak magyarnak látszanak, de nem azok
Ifj. Lomnici: törvénybe kellene foglalni, hogyan viselkedhetnek a politikusok
Püspökladány: Széthasadt egy gázvezeték , hatalmas tűz tombolt
Nemzetközi gyorsvonat szakította szét a Suzukit Vácnál
Black Friday rekord: Nyolcmilliót költött egy vásárló
Vajna Tímea egy 13 milliárdos adósságot is örökölt
Hadházy állítja, hogy egy fideszes képviselő megpróbált nyomozókat lefizetni és tanúkat befolyásolni
Újabb baleset: a villamosnak akkor van elsőbbsége ha megadják azt
Lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája
Hiába várják haza: Halálra gázolt egy embert a vonat Ecsernél
Cukorbetegeken segítenek: Otthongondozási díjra is jogosultak lehetnek
2 nap múlva egy 610 méteres aszteroida suhan el a Föld mellett
Enyhítették a férfi büntetését, aki nőkre támadt Zuglóban
Debrecen ajándékba adott 3 hektár földterületet Mészáros Lőrincéknek
Kocsis: Meg kell leckéztetnünk az ellenzéket!
Kilakoltatói életveszélyes állapotban dobták ki és hagyták utcán
Megcsúszó Peugeot miatt került árokba egy Alfa Romeo
Széthullóban a Fidesz: hamisítás, leemelt pénzek, belháború
Szén-monoxid szivárgás Napkoron, mentők a helyszínen
Lenyűgözte a betegeket a 190 milliárd forintért épült Szuper Kórház
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Óriási hatással volt a magyar válogatott tagjaira az átadott Puskás Aréna atmoszférája
Ez olyan út kezdete, amelyen történelmet írhat a magyar válogatott
Újabb dráma az X-Faktor színpadán: tehetségkutató helyett dráma szakkőr?
Segíts egy megosztással! - Eltűnt egy ötéves kisfiú Óbudán
Hihetetlen dolgokat állít Shane Tusupról az egykori úszókapitány
Pár pillanatra már fel tud állni a tolószékből Sas József
Hongkong elsüllyedt az erőszakban
Frankfurt: Összeütközött két gép repülőtéren
Üdülési jog botrány: a legnagyobb szállodacsoport megválna az ügyfeleitől
Újabb kétszáz embert dobnak ki a munkahelyéről egyik napról a másikra
Műemlék épületet bont a kormány a Várba költözés miatt
Durva frontális karambol történt Budán
Régen ha valakinek volt munkahelye, akkor az a fizetéséből meg tudott élni
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Véletlenül megsemmisülhetett a rendőrségen egy CD, amin a Rogán polgármestersége alatt eladott ingatlanok listája volt
Egy megkínzott kutyust találtak Kisújszálláson
Kigyulladt egy büfé Szombathelyen
100 Ft nyugdíj prémium - ha nem látjuk nem hisszük el
Íme a srác, aki tökéletesebb kört megy, mint Lewis Hamilton
Amikor élvezet a magyar foci: Sipőcz Virág gyönyörű megoldásból szerezte Magyarország találtát Csehország ellen
Még csak 7 éves de már 1300 kutyának segített új otthont találni
Erdogan simán elmozdítja a megválasztott polgármestereket
Bajban van a Vatikán egy visszaéléseket leleplező olasz műsor miatt
Soros: Orbánnak a nacionalizmus csak egy eszköz, hogy elfedje a korrupciót
Hazám-díjat kapott Kulka!
Bejárta a világsajtót: Lázár János virágot vitt Horthy sírjára
Így köt bele Karácsonyba az Orbán-kormány
Új buszokkal szállítják mostantól a rabokat
Minden iskola bezárt a szamoai járvány miatt
Orbán politikáját kritizálják a kormánylapban - Vissza kell találni a néphez
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva