thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.11
THE POST
           
11
Frei Tamás: Kapjanak el, ha tudnak...
Ez is érdekelhet:
Szigorították a tb-törvényt, ugorhat az ingyen egészségügyi ellátás
Mutatjuk kik azok akik januártól ingyen utazhatnak a BKV járatain
Jeruzsálem köszöni Orbánnak a 66 millió forintos adományt!
Budapest ― Ötödik regénye, a Bábel a modern kori népvándorlás következményeiről szól, amely a világpolgárként több országban egyszerre élő Frei Tamást (53) is elgondolkodtatta, merre is tart az emberiség. És ahogy a Vasárnapi Blikknek elárulta, már sejti, miről szól majd a következő könyve.

Gyönyörű az irodája, miért éppen japán ihletésű?

Frei Tamás: Mert tetszik. Hat kávékonyha van nálunk, hatféle kultúrának a kávéi, eszközei. Japán nagyon érdekes, az ízvilág is nagyon speciális. A kisfiam japán szakos Cambridge-ben, élt ott, sokat voltunk az ázsiai szigetországban együtt is. Persze más pár hétre elutazni oda, mint érteni a nyelvet és ott élni.

Európán belül más országban élni milyen érzés?

Frei: Európa egyre sokszínűbb. Amiatt, hogy a „tetején” egybe akarják csiszolni, a „mélyén” mindenki egyre inkább elkezd ragaszkodni a megkülönböztető dolgokhoz. A gasztronómiában nagyon észrevehető ez. Ha végigmegyek Firenzén, egyre több a helyi jellegű toszkán étterem, de a francia–olasz határon a konyha már teljesen más. Mindenhol visszanyúlnak az eredetihez, ösztönös védekezés ez az egybemosódással szemben. Európa részei most jobban különböznek egymástól, mint tíz-húsz évvel ezelőtt.

Közben mégis mindenhol egyre több a gíroszos, az indiai, a kínai étterem.

Frei: Bonyolultabb a helyzet. Mi az úgynevezett második világban élünk. Itt csak azt látjuk, hogy a harmadik világból akarnak idejönni hozzánk. De van egy első világ, a „Nyugat”, aki abban él, azt látja, azon belül mozognak az emberek. Koppenhágában például, ahol a kislányom él, ha bemegyek egy borbárba és ausztrál bort innék, a főnök szól egy ausztrál szakértőnek. Ha másnap franciához van kedven, akkor egy francia segít. Tíz odatelepültből hét elsővilágbeli, azaz francia, olasz, amerikai, új-zélandi, ausztrál, és ezek a kultúrák, ízlések keverednek, inspirálják egymást. Ilyenkor azt érzem, kár, hogy magunkra zárjuk az ajtót.

Akkor van migránsválság?

Frei: Népvándorlás van, nagyon súlyos, amilyen sok évszázadonként adódik.

Amikor ilyen komoly, Magyarországon is kiemelt témához, problémához nyúl, mint az új regényében a népvándorlás, van félelem önben?

Frei: Már nincs.

Mert már nem él itthon?

Frei: Kicsit azért is. Azáltal, hogy sokféle helyen élek, úgy vagyok vele, kapjanak el, ha tudnak! Ráadásul a tévé harcedzetté teszi az embert. Amikor hárommillió embernek készül egy műsor, az nem mindenkinek tetszik, van, aki gyűlöli. Fura, de a tévében az ember néz olyat is, amit nem szeret, de regényt nem olvas olyantól, akit nem kedvel. Nincs mitől tartani, maximum attól, hogy nem érdekli az embereket. A tévézés sokkal gyorsabb visszajelzést adott, este adás, reggelre ott volt a nézettség. Regényt az ember másfél-két évig ír, magának kell hinni, hogy jó úton jár, érdekeli majd az embereket a története.

Úgy kell elképzelni a könyvírást, mint a filmekben, elvonul a világ elől a kedvenc helyére?

Frei: Ez tényleg így van. Amerikában találom ki a sztorivonalakat. Inspiratív, ingergazdag hely számomra. Három évtizede része az életemnek, lakásom is van ott. A felnőtt életem harminc-egynéhány évéből mindent összeadva tízet töltöttem ott. Mindig ott találok ki új dolgokat. Írni Olaszországban szoktam, az jelenti nekem a nyugalmat, a változatlanságot. Ott minden lassú, nem kapkodnak. Minden szinte örökké tart, amibe persze az olasz barátaim beleőrülnek, és állandóan panaszkodnak, hogy nem működik az ország, de hát miattuk van így. Az íráshoz remek hely. Ez a regény is Firenzében született.

A Bábel témaválasztása azt sugallja, újra el

őjött önből a riporter.

Frei: A regénytémáim mindig aktuálisak, már azt is tudom, miről írnám a következőt. Mindig kíváncsi voltam, megfigyelő típus. Újságíró-szemüvegen keresztül nézem a világot, de regénynek az a jó téma, amely annyira mély, hogy akkor is aktuális, ha vége a kétéves munkának.

Szereti még, mire megjelenik?

Frei: Szerethetem, de önkritikusan fogalmazva nem mélyülök el annyira valamiben, hogy csak arra rákattanjak és tíz évig ugyanazt csináljam. Már más érdekel. Például a gyors divat, hogy Amerikában átlagosan ötször hord valaki egy ruhát, Kínában pedig háromszor. Döbbenetes, hogy a tömegek herdáló fogyasztása mi mindent tesz tönkre a földön. Most folyamatosan erről olvasok, de a Bábel írása alatt is sok minden tudatosult, hiszen a népvándorlás egyik oka a klímaváltozás. A 21. században sajnos úgy élünk, hogy felemésztjük a föld tartalékait.

Változtat valamin a munkája hatására?

Frei: Hat az emberre, ha felfog összefüggéseket. Hosszasan vigasztalom persze magam, józanul élek, bicajjal és gyalog járok, itt is, Firenzében vagy Amerikában. De repülök, nem is keveset, ami komoly ökológiai lábnyomot hagy. A Cafe Frei azonban zöldebb cég lesz, lecserélem a szalvétát újrahasznosítottra, papír szívószálunk lesz, gyűjtjük a használt mobiltelefonokat. Változtatok, ahol tudok. Lehet, hogy ebben a farmerben lát két év múlva is.

Ki kell pihennie a regényét?

Frei: Az intenzív írást kell kipihenni. Azt nem lehet megspórolni. Az napi tíz-tizenkét óra, mert ha nem ennyi, akkor nem négy hónap alatt készül el, hanem egy év alatt, és kiesek a ritmusból. Ilyenkor folyamatosan működik az agy, az ember lefekszik időben, de nem tud aludni. Inkább felkel hajnal négykor, folytatja, de egy idő után már annyira fáradt lesz, hogy nem tud írni. Ezt ki kell pihenni. Most még az angol fordításon dolgozunk, megjelenik, dedikálok egyet, és aztán felülök a repülőre.

És hova megy?

Frei: Miamiba.

Hol érzi magát otthon?

Frei: Mindenhol. Hiszen mindenhol van valami, ami nagyon jó. Mindig is utaztam. 19 éves korom óta ha hét-nyolc esztendőnyit Magyarországon töltöttem, akkor sokat mondok. A Dosszié 15 éve alatt nyolc-kilenc hónapot voltam külföldön, szállodákban, bőröndből élve. Most, hogy csak a laptopot viszem magammal és van egy lakáskulcsom, ez már a nyugdíjas lét.

Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a gyerekei sem Magyarországon élnek.

Frei: A legtöbb időt azért még mindig Magyarországon töltöm. A világ összement technikai szempontból. Amikor egyetemistaként a szüleimmel szerettem volna beszélni, elmetróztam a központi postára. Kértem időpontot, ott ültem két órát, mire tárcsáztak, majd tíz percet beszélhettünk, mert utána szétkapcsoltak. Ehhez képest most a mobilomon látom a kislányomat és beszélgetek vele. Ismerősöket tudnék mondani, akiknek a szomszédban lakik a gyereke, még sincs olyan jóban velük, mint én az enyémekkel.

Pécsről indult

Frei Tamás Pécsett született 1966. május 21-én. Egyetemi tanulmányait az ELTE Jogtudományi Karán kezdte, majd tanult Moszkvában, Washingtonban médiamenedzsmentet, Svájcban rádiózást, a Tennessee Állami Egyetemen pedig televíziózást hallgatott, de a forgatókönyvírást és a dramaturgiát is elsajátította. 1996-ban indította el Frei Dosszié című műsorát. Riportfilmjeit külföldön is vetítették. Televíziós újságíróként a világ több mint 100 országában járt és interjúkat készített államfőkkel éppúgy, mint hollywoodi sztárokkal. 2007-ben egy barátjával, Langár Tamás közgazdásszal elindította a Cafe Frei nevű kávézóhálózatát, amely mára nemzetközi cég. Két gyermeke van: Zsófia és Balázs.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Óriási bejelentést tett a meddőségi problémával küzdő párokkal kapcsolatban Novák Katalin
Hírhez tartozó kép:
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Óriási bejelentést tett a meddőségi problémával küzdő párokkal kapcsolatban Novák Katalin
Szigorították a tb-törvényt, ugorhat az ingyen egészségügyi ellátás
Mutatjuk kik azok akik januártól ingyen utazhatnak a BKV járatain
Jeruzsálem köszöni Orbánnak a 66 millió forintos adományt!
Szükségem van a ruhádra a csizmádra és egy töltő kábelre: elektromos Hummerrel ment vásárolni Schwarzi
Senki nem gondolta volna, hogy sikerül a Fidesznek átnyomni a színháztörvényt
Változnak a magyarországi rendszámok
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít
Olyan ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, amit alig tudnak feldolgozni
Karácsony nekimegy Orbánnak: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Titokban a kertben temette el anyját, hogy tovább kapja a nyugdíjat utána
Varga Judit: háborút indított az EU ellenünk, de mi készek vagyunk megvédeni Magyarországot!
Tomi bántalmazta kutyáját, majd feltette az internetre, ezután Tomit verték el az ismerősei
Vágó Istvánt mocskolta a Fidesz uszítóembere, a kvízmester visszaüzent Bayer Zsoltnak
EU botrány: ki akarták küldeni a teremből Kovács Zoltánt
Szombathelyi horror: késeléshez riasztották a rendőröket a Markusovszky kórházban
Hivatalos: az egészségügy fizetős lesz a legelesettebbek számára
Levélben köszönték meg a trolivezetőnek, hogy megmentette egy 18 éves lány életét
Mészáros Lőrinc: mink magunk is nagyon sokat dolgozunk azon, hogy a magyar futball fejlődjön
Mészáros Lőrinc nyilatkozott: a futballhoz is és mindenhez is ért
Doppingbotrány Magyarországon: Húsz magyar sportoló bukott le idén
Kovács Zoltán arról az ülésről tweetelt , amit magyar kérésre nyilvánítottak zárttá
Órási botrány: Matolcsyék kétszer vették meg ugyanazt a épületet a Várban
A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja Matolcsy jegybankja
Migránsozás után most a karácsonyt reklámozza a kormány
Orbán: Epeömlést kapok, nem kérdéseket
Ingyenes jégpályát ad a budapestieknek Karácsony
Hivatalosan is él a nagyszülői gyed
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Igazságügyi jelentés: negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon
Meghalt az ember, akinek a vonalkódokat köszönhetjük
Prága elveszett: tízezrek követelték Babis lemondását
Meghalt egy ember a Hajógyári szigeten, lángolt egy viskó
Orbán aggódik: A kifutó EU támogatások nem tesznek jót a gazdaságnak
Országszerte tapasztalható a gázszerelők hiánya - nincs elég munkáskéz az országban
Megállíthatatlanul gyorsul a drágulás
Nem engedték be az Emmi államtitkárához Szél Bernadettéket
Kétezer milliárdot bukhat a következő EU-ciklusban Magyarország
Megszavazták: dupla fizetést vihet haza Áder
Törvényt módosított a Fidesz, így már államtitkár lehet a 22 éves egyetemista
Szájkosarat kapott az ellenzék
A Biodóm energiafogyasztása akkora lesz, mint egy egész kerületé
Egy elektromos angolna termeli az áramot, hogy világítsanak az égők ezen a karácsonyfán
Orbán győzelem: kizárólag fideszes tagjai lettek a Médiatanácsnak
Elhunyt a Roxette énekesnője Marie Fredriksson
A nap 24 órájában kamerával figyelik a tanárát megkéselő győri diákot
Azt kapta, amit megérdemelt - durva dolgokat állít volt élettársa a székhez kötözve halálra fagyó Zsoltról
Savat itattak egy magyar lánnyal külföldön
Elbocsájtja a Főtáv vezetőjét Karácsony Gergely
Alapvető vérvizsgálatokat se tudtak elvégezni egy fővárosi kórházban
Karácsonyi kisfilmekkel készül a magyar kormány a híveinek
Pintér Béla mondta a színházi tüntetés legjobb beszédét
Meghalt a Star Trek sztárja
Levélben követelik Orbántól, hogy vegye végre komolyan a klímaváltozást
Baranyi: 150 milliót takarítottunk meg eddig kamutevékenységek kiszűrésével
Rekord gyorsan fejlődik az SMA betegségben szenvedő Levente
Emberekkel a fedélzetén eltűnt egy katonai repülőgép
Rendőri felvezetést kapott a kismama mert beindult a szülés
Valami bűzlik a Balkánon – de ennek most a magyarok fizetik meg az árát
20 ezer amerikai katona érkezik Európába
Több mint félmillió jól képzett embert vesztettünk - egész Európát sújtja az elvándorlás
Összesen 72 millió forintra büntették a parlamenti képviselőket
100 ezer forintos átverés terjed a neten - a nyugdíjasokat támadják
Ámokfutó lövöldözött egy kórházban, négy halott
Karácsony: meg kell védenünk a szabadságunkat
Káosz: egy alapvető vérvizsgálatot sem tudtak elvégezni a Jahn Ferenc Kórházban
Egy luxus termálfürdőben döntöttek az európai uniós pénzek elosztásáról a kistelepülések vezetői
Közleményt adtak ki a magyar tűzoltók: felháborító, amit a kollégájukkal tettek
Álomnyeremény milliók ütötték egy budapesti sportfogadó markát
A pórázánál fogva vonszoltak egy kutyát Vácon
Márki-Zay, Botka és Mirkóczki, együtt küzdenek
Hatvanméteres szakadékból mászott ki egy négyéves ikerpár
Alföldi szerint most beXarás van erősen
Görbicz Anita a Fidesz mellett kampányol Győrben
A kormány elkezdte megtömni az erdélyi színházak kasszáit
Íme a Pirelli okosgumija, ami az internetre csatlakozik
A színház az új CEU
Elhunyt Ormos Mária
Hadházy azt javasolja Karácsonynak, hogy zsarolja Orbánt
Hollik szerint az állam mondaná meg, ki legyen az igazgató
Alföldi: aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon
Négy évre eltiltották Oroszországot az összes világviadaltól
Vannak még, akik nem Németh Szilárd pacalreceptjeit akarják hallgatni a színházban
Döntött a TESCO a magyar kivonulásról
A brazil elnök szerint a rock miatt vannak abortuszok
Boszorkánynak hittek egy nőt Romániában, felgyújtották
Nagyon fázik ez a gyönyörű cica befogadóra van szüksége - Segíts egy megosztással
El nem hiszed milyen fesztiválokra szervezhetett lányokat a kormány legújabb reklámarca
Elhullott állatok hevernek az emberi haladás útján
Forrnak az indulatok: Sokan várják majd a kapuban, hogy elszámoljanak Bróker Marcsival
Óriási hírt jelentett be Dallos Bogi és Puskás Peti
Olyat láttak a tudósok a Napon ami hihetetlen
A kráter peremén belül voltak a turisták, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon
Nyugdíjas korúak is bentragadtak a közmunkaprogramban
Építőipari csőd közeleg: 200 milliárd forintot buknak az cégek a lánctartozások miatt
Saját cégét támogatta a Pénzügyminisztérium a vállalatok megsegítésére szánt pénzzel
Újságba csomagolva vitte ki a lopott holmit egy nagykövet
Molnár Zsoltot megzsarolta az Angyal ügyvédje - A pártigazgató feljelentést tesz
Több autó rohant egymásba az M7-es autópályán
Újabb emberek kerültek elő, akiket a fideszes képviselővel egyszerre tartóztattak le
Együtt sírt a megkéselt tanárnő és a késelő fiú apja a kórházban
Élő fenyőfa helyett idén egy 11 méter magas Adományfa fogadja a látogatókat
Kétgyermekes futónőt gázoltak el Szombathelyen
Lövöldözés és autós üldözés Pécsen
Hajléktalanok küldenek karácsonyi üzenetet az alkotmánybíróknak
Valósággal zuhan az elektromos autók akkumulátorának az ára
Előkerült szerződés: 11 millióért írattak egy 30 oldalas tanulmányt
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások Balatonakalinál
Most kiderült, hova vezet az oltásellenesség
Gigatüntetést szervez hétfőre a kultúra függetlenségéért a Katona József Színház
Óriási titkolózás- OLAF-vizsgálat miatt távozhatott az Orbán-kormány egyik kulcsembere
Durva fenyegetést kapott MC Hawer
730 ezer magyar munkáját veszik el a robotok
Ismét milliókat költött egyetlen sportolóra az Orbán-kormány
Lecsukták a halálos szigetelőszalagos tréf\" elkövetőit
Orosz fejlesztésű repülőgépeket rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól
Videón az eperjesi gázrobbanás
Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra
Karácsonyi ajándék a népnek: mégsem drágul a tojás
Hosszú Katinka újabb aranyérme: agyonverte a teljes mezőnyt
Keresik a háromgyerekes nőt, akit állítólag megalázott egy ellenőr
66 ezer forintot kapnak karácsonyra a nyugdíjasok Szlovákiában
Követelik Kövér lemondását: minden harmadik magyarba csúnyán belegázolt
Hátborzongató: Agyonverte a kutyákat a magyar tenyésztő
Csúnyán ráfáznak a nagycsaládosok az állami támogatással vásárolt autóval
Szökik az oxigén az óceánokból, sorozatosak a tragédiák
A bécsinél és a pozsonyinál is drágább a budapesti karácsonyi vásár
Csak egy tolvaj hatalom nem akar írásos nyomot hagyni
Kétmilliárd forintos óvadékot tettek le, hogy szabadulhasson a legnagyobb magyar vágóhíd tulajdonosa
Egy hozzászólás miatt rúgták ki Lattmann Tamást az NKE-ről
Megmagyarázták miért figyeli az iPhone folyton, hogy hol vagyunk
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva